Emmanuel Macron i-a invitat marti pe tinerii polonezi proeuropeni sa organizeze conventii democratice pe tema viitorului Europei in tara lor, in contextul in care Guvernul conservator nationalist polonez isi apara deciziile considerate neconforme spiritului european. 

”Tineretul european polonez sau tineretul polonez care crede in Europa are o responsabilitate imensa, si anume sa spuna acest lucru”, a declarat seful statului francez in prezentarea proiectului sau de refondare a Europei la Sorbona, la Paris, informeaza News.ro.

”Sa anime dezbaterea publica, sa lanseze - chiar daca Guvernul nu vrea - conventiile democratice in Polonia, sa anime o dezbatere adevarata, sa se exprime”, a continuat Macron, raspunzand astfel unei intrebari din partea unei studente poloneze despre situatia politica in Polonia.

Asa cum s-a angajat in campania prezidentiala, seful statului, care a plasat relansarea UE in centrul actiunii sale politice, doreste sa organizeze ”conventii democratice” - dezbateri nationale si locale - in 2018, in toate tarile Uniunii Europene care vor sa faca acest lucru.

”Angajamentele europene asumate in Polonia trebuie sa fie respectate, iar de fiecare data cand Guvernul nu le respecta, Europei ii revine, fara sa slabeasca cu ceva, sa-i le semnaleze si sa o sanctioneze. In domeniul justitiei, valorilor, respectarii drepturilor fundamentale, deciziile luate de acest Guvern nu sunt conforme spiritului european. Este, asadar, indispensabil ca Europa sa nu se complaca deloc. Trebuie ca acest Guvern sa explice foarte clar poporului polonez ca, daca isi implementeaza programul, trebuie sa propuna sa paraseasca Europa, iar eu nu cred ca polonezii vor in majoritatea lor sa paraseasca Europa”, a adaugat el.

Dupa o prima avertizare in iulie, Comisia Europeana (CE) a denuntat la jumatatea lui septembrie, intr-un ”aviz motivat”, incalcari ale tratatelor UE din partea Executivului polonez in privinta independentei justitiei si statului de drept.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Patridul Lege si Justitie (PiS, la putere) apara o reforma judiciara controversata menita, potrivit formatiunii, sa ”asaneze” magistratura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.