Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis vineri sa sesizeze Curtea Constitutionala a Romaniei cu privire la OUG 14/2017, in urma solicitarii venite din partea fostei sefe a DIICOT Alina Bica, in dosarul in care este acuzata de abuz in serviciu.

Avocatii Alinei Bica au aratat, vineri, la instanta suprema, ca Ordonanta 14, cea care a abogat OUG 13 prin care se dezincrimina infractiunea de abuz in serviciu, a fost adoptata fara respectarea Constitutiei.

"Daca OUG 13 ar fi ramas in vigoare, s-ar fi aplicat principiul legii mai favorabile si abuzul in serviciu ar fi fost abrogat, adica tocmai infractiunea de care este acuzata clienta mea”, a sustinut avocatul fostei sefe a DIICOT, care a depus o serie de argumente in scris.

Procurorul DNA s-a opus sesizarii CCR cu acesta chestiune si a aratat ca, daca ar fi declarata neconstitutionala OUG 14, ar intra in vigoare automat OUG 13.

Dupa deliberari de aproximativ 20 de minute, presedinta instantei Lucia Rog a anuntat ca va sesiza Curtea Constitutionala.

Alina Bica, acuzata de abuz in serviciu

In decembrie 2014, Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, a fost trimisa in judecata in dosarul despagubirii frauduloase a omului de afaceri Gheorghe Stelian de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP). Bica facea parte, la data faptelor, din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor de la ANRP, alaturi de Crinuta Dumitrean, fosta sefa a ANRP, Sergiu Diacomatu si Remus Baciu, fosti vicepresedinti ai institutiei, deputatul Catalin Teodorescu, Dragos George Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, Oana Vasilescu si Lacramioara Alexandru. Gheorghe Stelian si expertul evaluator Emil Nutu au fost, de asemenea, trimisi in judecata. Celalalt membru al comisiei, deputatul Marko Attila, va fi cercetat separat deoarece a plecat din tara.

Ei sunt acuzati de abuz in serviciu pentru ca ar fi aprobat despagubirea lui Gheorghe Stelian cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucuresti supraevaluat cu 62 de milioane de euro.

In acest dosar a fost arestat si omul de afaceri Dorin Cocos, suspectat ca a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe langa comisia de la ANRP.

Ordonanta de Urgenta 14, prin care sunt abrogate prevederile Ordonantei de Urgenta 13 adoptate de Guvernul Grindeanu, de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala, a fost atacata in contencios administrativ si la Curtea de Apel Bucuresti, de catre mai multe persoane condamnate, in prima instanta, pentru complicitate la abuz in serviciu.

Luiza Cazanescu si SC Luisa Casa de Moda SRL au deschis, in 10 februarie 2017, la Curtea de Apel Bucuresti, cate doua procese pentru suspendarea, respectiv anularea Ordonantei 14.

Citeste si:
Alina Bica, condamnata definitiv la 4 ani inchisoare pentru...
Alina Bica, condamnata...

O alta sesizare vizand OUG 14 a fost inregistrata la Curtea de Apel Bucuresti, cand fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz in serviciu in dosarul ANRP privind despagubirea ilegala a lui Horia Simu, a cerut instantei sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul ordonantei care a abrogat ordonanta de urgenta prin care au fost modificate codurilor penale, aratand ca prin acest act normativ i se incalca dreptul la aparare. Solicitarea a fost respinsa.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.