Guvernul a decis sa dubleze taxele percepute firmelor pentru angajatii cu handicap. Firmele care nu au angajati cu dizabilitati platesc lunar o taxa catre stat sau trimit banii catre unitati protejate. Ultima varianta a fost anulata de Guvern, care, din septembrie, va dubla taxa, iar banii care vor ajunge la bugetul de stat. Romania devine astfel prima tara din Europa care ia aceasta masura. 

In Romania exista 530 de companii care au cel putin 30% din numarul total de angajati persoane cu dizabilitati si care se numesc "unitati protejate". Legea obliga toate companiile sa aiba 4% din angajati persoane cu nevoi speciale, iar daca acest lucru nu este posibil, firma trebuie sa plateasca o taxa la stat sau sa o trimita unei unitati protejate, în schimbul unor servicii prestate de angajații cu dizabilități.

In prezent, taxa este de 50% din salariul minim brut, pentru fiecare loc de munca, insa ea se va dubla incepand cu data de 1 septembrie. Angajatorii nu vor mai avea dreptul sa sustina unitatile protejate, astfel ca vor fi obligati sa trimita banii direct la bugetul de stat.

“Noi suntem convinsi ca se urmareste umplerea bugetului. Facilitatea unitatilor protejate nu poate sa dispara pentru ca ar intra in faliment. In total ar fi 500 milioane de euro care s-ar aduna la bugetul de stat... va dati seama ca tentatia ar fi foarte mare, dar pretul il platesc persoanele cu dizabilitati”, a declarat Mihaela Munteanu, director de comunicare in cadrul Federatiei Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, potrivit stirileprotv.ro.

In Romania sunt aproape 800 de mii de oameni cu dizabilități. Dintre acestia, doar 33 de mii dintre lucrează.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.