Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis a declarat, la Baza Militara Mihail Kogalniceanu, ca ideea achizitionarii de rachete de tip Patriot este "o chestiune un pic mai greu de discutat in fata publicului general"

Iohannis a precizat ca Romania a lansat "o solicitare principala catre partea americana" si ca nota a fost publicata deja pe site-ul Departamentului de Stat al SUA. Ea urmeaza sa fie aprobata pentru ca, mai apoi, sa inceapa negocierile.

Presedintele Romaniei s-a intalnit cu militari romani, americani si britanici, la baza de la Mihail Kogalniceanu.

”Sunt adevarati profesionisti si cred ca e un lucru foarte important pentru romani sa avem oamenii astia aici, care aduc o contributie insemnata pentru securitatea noastra. M-a bucurat ca mi s-a confirmat ce am crezut despre oamenii care lucreaza la baza Kogalniceanu si i-am intrebat cum colaboreaza romanii cu americanii si cu britanicii, iar invariabil raspunsurile au fost aceleasi: colaboram foarte, foarte bine, suntem foarte bine primiti de colegii romani, suntem foarte bine integrati. Lucru care m-a bucurat foarte mult si sigur m-a facut sa ma simt mandru de oamenii nostri, care au reusit sa dea partenerilor, aliatilor nostri sentimentul ca vin intr-o echipa de profesionisti”, a declarat Iohannis, potrivit stirileprotv.ro.

Intrebat despre intentia de achizitionare a rachetelor Patriot, presedintele a raspuns: ”Este o chestiune care e un pic mai greu de discutat in fata publicului general, dar am lansat o solicitare principiala catre partea americana si s-a publicat, ieri cred, pe site-ul Departamentului de stat al SUA aceasta nota care urmeaza sa fie aprobata. Apoi vor incepe negocierile si cand vom avea un rezultat clar il vom face public”.

Presedintele a adaugat ca a discutat cu actualul Guvern despre cheltuirea banilor alocati armatei, care, pana acum, nu au fost folositi. ”Mi-au promis ca vor face tot ce este necesar pentru a demara in timp util achizitiile, astept sa se intample.”

Iohannis a vorbit si despre discutia pe care a avut-o cu presedintele Comitetului Militar al NATO, Petr Pavel, unde a amintit ca acesta din urma se arata incantat de intentia Romaniei de a aloca 2% din PIB pentru aparare. Am discutat si despre bani, mai exact domnul general a tinut sa-mi spuna ca apreciaza foarte mult aceasta pozitie a Romaniei de a aloca un buget de 2% pentru aparare”, a mentionat seful statului.

Citeste si:
Primele rezultate ale anchetei privind rachetele care au ajuns în...
Primele rezultate ale...

”Avem in bugetul pentru 2017 cei 2% din PIB pentru Aparare, pe care ne-am angajat sa-i cheltuim in scopul inzestrarii Armatei Romane. Ne respectam acest angajament, atat in raport cu partenerii NATO, cat si cu asteptarile si nevoile militarilor nostri”, a subliniat premierul Mihai Tudose, potrivit unui comunicat de presa al Guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.