Presedintele Klaus Iohannis a spus, dupa ceremonia de depunere a juramantului de catre noul Cabinet, ca PSD-ALDE a bagat tara in criza, dupa primele sase luni de guvernare, fiindca nu a stiut sa guverneze.

Presedintele Klaus Iohannis i-a atentionat, joi, pe noii ministri, ca nu doreste sa mai vada "sincope" de genul OUG 13, cerand ca ei sa guverneze responsabil si sa respecte angajamentele Romaniei in fata partenerilor externi.

"Va solicit sa guvernati in asa fel incat sa ne incadram in marja de deficit de 3%. Va solicit sa guvernati in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca Guvernul Romaniei apara si promoveaza statul de drept. Nu-mi doresc niciodata sa mai avem sincope de tipul Ordonantei 13", a spus Iohannis, la ceremonia de depunere a juramantului.

El le-a cerut ministrilor sa faca "tot ce este necesar" pentru a arata partenerilor din NATO, din UE "ca suntem oameni seriosi, suntem o tara serioasa".

"Dovediti ca stim sa respectam angajamentul de 2% pentru cheltuieli de Aparare, asa cum am promis aliatilor din NATO. Dovediti ca suntem capabili sa tinem deficitul bugetar sub control, sa promovam investitii publice si private, sa avem in continuare crestere economica, asa cum ne-am angajat fata de partenerii din UE", a mai spus Iohannis.

"Fie ca aceasta a doua incercare de guvernare sa aiba mai mult succes decat prima. Eu mi-o doresc, romanii si-o doresc si pot doar sa sper foarte tare ca si dumneavoastra va doriti acelasi lucru", a incheiat presedintele.

Iohannis: Programul de guvernare a fost schimbat in punctele esentiale

De asemenea, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia, joi, noilor ministri si liderilor PSD-ALDE, ca programul de guvernare cu care coalitia a venit in fata romanilor in alegeri a fost schimbat in "puncte esentiale", precizand ca acum majoritatea nu mai poate folosi argumentul ca este un program votat de romani.

"Gasim coalitia cu un nou Guvern si, surprinzator, cu un nou program de guvernare. Noi taxe se anunta pentru romani, noi impozite. Dupa ce abia am promulgat legea prin care cresc salariile romanilor, deja se anunta contramasuri. Programul de guvernare a fost schimbat in puncte sensibile. Nu veti mai putea merge in fata romanilor cu argumentul ca acest program de guvernare a fost votat", le-a spus Iohannis membrilor Guvernului.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

El a afirmat ca este "dreptul legitim" al coalitiei de a schimbat programul de guvernare, insa a subliniat problema trecerii, in doar sase luni, de la reduceri de taxe la reintroduceri de taxe.

Presedintele Iohannis, catre noul Guvern: Terminati cu topaiala fiscal-bugetara!

Presedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului sa inceteze ”topaiala fiscal-bugetara” si sa respecte toate angajamentele pe care Romania si le-a asumat fata de tarile partenere si aliate din Uniunea Europeana si NATO.

Stimati pesedisti, aldisti, udemeristi, va rog sa terminati cu aceasta topaiala fiscal-bugetara! Taxa de solidaritate... Fiti solidari cu romanii si guvernati responsabil! Va solicit sa guvernati in asa fel in cat sa ne incadram in marja de deficit de 3%, sa guvernati in asa fel incat romanii sa aiba garantia ca Guvernul apara si promoveaza statul de drept. Nu-mi doresc niciodata sa mai avem sincope de tipul OUG 13”, s-a adresat ministrilor presedintele Iohannis in discursul ce a urmat ceremoniei depunerii juramantului de catre noul guvern.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Conform lui Iohannis, noi taxe se anunta pentru romani, noi impozite. "Dupa ce am promulgat legea prin care cresc salariile, deja se anunta contramasuri", a afirmat presedintele, care a remarcat ca programul de guvernare este schimbat in puncte sensibile.

"In sase luni schimbam de la reduceri de taxe, la reintroduceri de taxe, de la cresteri de salarii, la taxa de solidaritate. Un astfel de comportament cu certuitudine nu se incadreaza in ceea ce se cheama predictibilitate fiscala", a subliniat Iohannis.

El i-a indemnat pe noii ministri sa actioneze astfel incat angajamentele pe plan extern ale tarii noastre sa fie respectate. ”Va rog sa faceti tot ce este necesar pentru a arata partenerilor din NATO, din Uniunea Europeana, aliatilor nostri ca suntem oameni seriosi si o tara serioasa, cu toate sincopele poitice, si ca stim sa ne respectam angajamentele. Dovediti ca stiti sa ne respecatm angajamentul de cheltui 2% din PIB pentru aparare, asa cum am promis aliatilor din NATO, ca suntem capabili sa tinem deficitul sub control, sa avem crestere economica asa cum ne-am angajat fata de partenerii din UE”, a spus seful statului.

Citeste si:
Ce taxe se scumpesc începând cu 1 august
Ce taxe se scumpesc începând...

Fie ca aceasta a doua incercare de guvernare sa aiba mai mult succes decat prima. Eu mi-o doresc, romanii si-o doresc si sper foarte tare ca si voi va doriti acelasi lucru!”, a adaugat presedintele Iohannis.

"Domnule prim-ministru, onorati ministri, va doresc mult succes. Noi, romanii, si dumneavoastra, Guvernul, avem mare nevoie de un succes guvernamental. Au trecut abia sase luni de cand ne-am intalnit aici pentru a investi un Guvern PSD-ALDE dupa ce au fost castigate alegerile parlamentare de catre aceasta coalitie. O formula scurta, foarte scurta, care ar caracteriza aceste prime sase luni ar putea suna - ati bagat tara in criza fiindca nu ati stiut sa guvernati. Ca a fost vina sau ca este vina fostului prim-ministru, care nu s-a pus singur acolo, dar din pacate nu a stiut sa plece singur, sau a altcuiva, nu e o analiza pe care trebuie sa o fac eu sau romanii", a spus seful statului, dupa ceremonia care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Citeste si:
Tăriceanu: „Firea greşeşte cautând vinovaţi pentru înfrângerea de...
Tăriceanu, despre înfrângerea...

El a mai spus ca Guvernul Grindeanu nu va ramane in istorie pentru mandatul scurt, ci pentru Ordonanta 13.

"Fostul guvern nu va ramane in istorie pentru scurtimea mandatului, ci va ramane in istorie pentru nefericita Ordonanta 13, iar coalitia PSD - ALDE prin faptul ca si-a demis prin motiune de cenzura propriul guvern", a afirmat seful statului.



Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.