Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la finalul Biroului Executiv al partidului, ca liberalii vor incerca sa formeze o majoritate parlamentara si ca in urmatoarele zile vor purta discutii cu toate formatiunile parlamentare in afara de PSD, precizand ca varianta preferata de partidul pe care il conduce este declansarea alegerilor anticipate.

Daca este posibil, vom incerca sa formam o majoritate parlamentara. Vom purta discutii exploratorii cu orice partener in afara de cei care si-au batut joc de Romania (…) Nu vom purta nicio negociere pentru formarea noului Guvern cu PSD. Excludem categoric orice fel de discutie cu cei care si-au batut joc de Romania. Doi: daca vom ajunge in situatia de vota, vom vota impotriva oricarei formule de Guvern care va contine PSD in ea”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus ca discutii vor fi purtate inclusiv cu ALDE sau cu o parte din ALDE, deoarece fara formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu nu se poate construi o majoritate parlamentara.

El a mai spus ca varianta preferata de liderii PNL in acest moment sunt alegerile anticipate, deoarece actuala configuratie parlamentara este defavorabila constructiei unei majoritati.

Stim foarte bine ca in Romania, datorita asezamantului constitutional, probabil la a doua nominalizare a Guvernului parlamentarii sunt in stare sa voteze si un premier neobisnuit numai ca sa nu-si incheie mandatul. E o varianta pe care nu putem sa nu o luam in calcul”, a mai spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a explicat ca in weekend vor avea loc consultari si in organizatiile judetene ale partidului pentru a se contura mandatul cu care liberalii se vor duce la consultarile de luni cu presedintele Klaus Iohannis.

Consultam organizatiile judetene cu privire la posibilii parteneri care ar putea sa ne ajute intr-o eventuala majoritate parlamentara. Consultam organizatiile privitor la situatia de a formula sau de a nu formula o propunere de premier, consultarea facandu-se evident conditionata de capacitatea de a putea gestiona prin negocieri realizarea unei majoritati parlamentare. Evident, PNL este pregatit in orice moment sa isi asume raspunderea guvernarii, dar vrem sa intram la guvernare pe usa din fata, fara compromisuri, avand in spate o majoritate parlamentara solida si stabila”, a mai spus presedintele PNL.

Citeste si:
Bianca Adam și mama ei, discuții aprinse în cursa pentru ultima...
Bianca Adam și mama ei,...

Ludovic Orban a respins categoric varianta unui guvern de uniune nationala sau pe cea a unui premier tehnocrat si a spus ca inca nu s-a luat o decizie daca PNL se va duce luni la consultarile cu presedintele Iohannis cu un nume de prim-ministru.

Sa nu vindem pielea ursului din padure. Desigur, am discutat si acest subiect. Luni vom avea intrunirea Biroului Politic cu grupurile parlamentare, la care vor participa si presedintii filialelor judetene. La aceasta sedinta vom stabili componenta delegatiei care ne va reprezenta la Cotroceni si mandatul pe care il va primi aceasta delegatie”, a conchis Orban.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.