Politica 8 Iunie 2017 10:09
Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, intr-o dezbatere organizata miercuri la Washington, ca relatiile economice romano-americane din cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele doua state au un potential ridicat de crestere, cu beneficii pentru ambele parti, Iohannis apreciind ca, pentru Romania, Statele Unite ”inseamna securitate, prosperitate, libertate, democratie si garantia ca nu se va intoarce intr-o sfera de influenta estica”.

”Pe langa securitate, natiunile noastre au nevoie de o prosperitate comuna (...) Comertul investitiile sunt dimensiuni cruciale ale Parteneriatului Strategic, cu un potential ridicat de dezvoltare, furnizand beneficii nu doar pentru Romania si SUA, dar si pentru regiune in ansamblu”, a afirmat Klaus Iohannis.

Presedintele Romaniei a mentionat citeva din avantajele tarii noastre din punct de vedere investitional: pozitionarea strategica la rascrucea rutelor comerciale si energetice din regiune, cresterea economica constanta din ultimii 7 ani, existenta unor sectoare economice competitive, printre care industria auto, inclusiv prin fabrica Ford de la Craiova, un sector IT dinamic si dependenta redusa de importul de gaze naturale, scrie News.ro.

Un alt liant al relatiei Romaniei cu Statele Unite este comunitatea romanilor din America, estimata la 1.000.000 de persoane. ”Pe latura guvernamentala, colaborarea pentru includerea Romaniei in programul Visa Waiver va intari si mai mult aceasta legatura si ne va ajuta sa avansam pe calea prosperitatii comune”, a spus seful statului.

”In acelasi timp, regiunea conteaza pe continuarea angajamentului SUA pentru securitatea ei. Pentru noi, sprijinul SUA inseamna securitate, prosperitate, libertate, democratie si, nu in ultimul rand, garantia ca Romania nu se va intoarce intr-o sfera de influenta estica”, a incheiat Iohannis alocutiunea sa sustinuta in cadrul dezbaterii „20 Years After – The Relevance of the Romanian - U.S. Strategic Partnership in the Current International and Security Context”, organizate de Heritage Foundation, la Washington.

Ca un aliat de incredere al SUA, Romania isi face treaba

Presedintele Romaniei a dat asigurari ca Parteneriatul Strategic cu SUA va ramane un pion central al politicii externe si de securitate a Romaniei.

”Succesul sau remarcabil se datoreaza nu numai viziunii impartasite a ambelor noastre tari si angajamentului politic, ci, cel mai important, simpatiei si prieteniei autentice dintre cele doua natiuni. Tara mea este cea mai pro-americana din Uniunea Europeana. Peste 70% dintre romani, asa arata sondajele, au sentimente pozitive fata de SUA, iar acest lucru este transpus in actiuni concrete. Aceste sentimente pozitive provin si din sprijinul consistent oferit de SUA dupa caderea Cortinei de Fier. Acest sprijin a fost consolidat dupa lansarea parteneriatului strategic, in 1997. Acesta a fost un adevarat catalizator pentru eforturile de progres si modernizare si pentru schimbarile democratice, economice si sociale profunde ale Romaniei, care au dus la aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana”, a spus Iohannis, in cadrul unei dezbateri organizate de Heritage Foundation.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Presedintele a evocat faptul ca Romania si Statele Unite, dupa 20 de ani de parteneriat strategic, au avut si au in continuare o viziune comuna in ce priveste problemele majore de securitate internationala.

”Ca un aliat de incredere, Romania isi face treaba. In acest an ne-am indeplinit obiectivul (...) asumat sub auspiciile NATO, de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de aparare. Acest lucru ne face primul aliat pentru a atinge aceasta tinta in actualul mandat al Administratiei SUA si al celui de-al 6-lea membru NATO care o face. Sunt fericit sa mentionez ca aceasta a fost una dintre prioritatile de pe agenda mea, cand am preluat functia. Si a fost adoptata cu un sprijin politic unanim. Scopul nostru este de a mentine nivelul minim de 2% pentru cel putin un deceniu. Aceasta va permite Romaniei sa continue programe majore de achizitie, extinzand potentialul cooperarii pe termen lung si cu industria de aparare din SUA”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

El a mentionat si colaborarea stransa in combaterea terorismului si pentru instalarea scutului antiracheta pe teritoriul Romaniei. ”Scutul de la Deveselu, gazduind circa 200 militari, a intrat in functiune anul trecut si a fost integrat cu sistemul NATO de aparare antiracheta. Este extrem de important sa continuam si sa finalizam abordarea europeana progresiva si adaptabila si, pe baza acesteia, sistemul NATO de aparare antiracheta, deoarece Iranul isi continua programul de rachete balistice. Desfasuram o instruire intensa comuna a fortelor americane si romane in unele dintre cele mai bine dotate facilitati de transport pe teritoriul Romaniei, cum ar fi baza Mihail Kogalniceanu, foarte importanta pentru pre-desfasurarea trupelor americane si a echipamentului militar”, a mai spus Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.