Politica 31 Mai 2017 01:00 de Clara Vacaru
Asociatia ”Bucuresti fara ei” anunta ca Primaria Capitalei nu a aprobat solicitarea de instalare a unui cort pentru strangerea de semnaturi in vederea demiterii primarului Gabriela Firea, a primarilor de sectoare si a Consiliului General al Muncipiului Bucuresti (CGMB).

Cortul urma sa fie instalat in Piata Unirii, insa reprezentantii asociatiei spun ca in data de 7 iunie vor incepe strangerea de semnaturi, pentru declansarea referendumurilor de demitere fiind necesara sustinerea a 25% din bucurestenii cu drept de vot, adica peste 440.000.

Raspunsul Primariei este ca cererea nu poate fi solutionata favorabil, intrucat "nu face obiectul Legii 60/1991 republicata", privind adunarile publice.

Asociatia "Bucuresti fara ei" mentioneaza ca baza legala a solicitarii sale este Legea 215/2001 privind administratia publica locala, scrie News.ro.

"Primaria Capitalei ne-a raspuns cu un aviz negativ. E adevarat ca legislatia nu prevede clar o modalitate pentru strangerea de semnaturi in vederea referendumului de demitere, dar asa cum s-a instituit practica strangerii semnaturilor in campanii electorale sau civice, demersul nostru putea fi asimilat cu usurinta unor astfel de actiuni. Am invocat ca baza legala, de asemenea, Constitutia si Legea 60/1991 privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice", comenteaza reprezentatii asociatiei, considerand ca "raspunsul primariei reprezinta un abuz".


"Era de asteptat ca nu ne vor lasa sa actionam liber si democratic si ca se vor prevala de vidul legislativ, dar campania continua si ne vom adresa justitiei pe cale civila si penala. Asteptam alaturi de noi orice avocat care vrea sa sustina campania, fiindca nu vom da inapoi", afirma asociatia, care avertizeaza ca "intr-un fel sau altul", reprezentantii acesteia vor fi prezenti in Piata Unirii, miercuri 07 iunie, la ora 9 dimineata, in vederea strangerii de semnaturi.

Ce spune legea despre demiterea unui primar

Conform Legii administratiei publice locale 215/2001, mandatul primarului inceteaza ca urmare a rezultatului unui referendum local avand ca obiect demiterea acestuia, organizat in conditiile legii.

Referendumul pentru incetarea mandatului primarului se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de locuitorii comunei, orasului sau municipiului, ca urmare a nesocotirii de catre acesta a intereselor generale ale colectivitatii locale sau a neexercitarii atributiilor ce ii revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercita ca reprezentant al statului. Cererea va cuprinde motivele ce au stat la baza acesteia, numele si prenumele, data si locul nasterii, seria si numarul buletinului sau ale cartii de identitate si semnatura olografa ale cetatenilor care au solicitat organizarea referendumului. Organizarea referendumului trebuie sa fie solicitata, in scris, de cel putin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Acest procent trebuie sa fie realizat in fiecare dintre localitatile componente ale comunei, orasului sau municipiului”, prevedea legea.

Citeste si:
Olaf Scholz: „Referendumurile nu vor schimba poziția Germaniei...
Olaf Scholz: „Referendumurile...

Potrivit reglementarilor in vigoare, Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat in conditiile legii. Referendumul se organizeaza ca urmare a cererii adresate in acest sens prefectului de cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.

Cheltuielile pentru organizarea referendumurilor se suporta din bugetul local.

In 10 mai, numarul total al alegatorilor din Bucuresti era 1.773.708, potrivit AEP, ceea ce inseamna ca pentru organizarea referendumului de demitere a primarului Capitalei ar fi necesare cel putin 443.427 semnaturi.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.