Politica 23 Mai 2017 07:56
Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 va avea, marti, a doua runda de audieri, care va incepe cu Marian Muhulet, vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente, si va continua cu Mircea Geoana, candidatul PSD in 2009, si Viorel Hrebenciuc, seful de campanie a lui Geoana.

Comisia parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 si-a inceput luni activitatea, cu audierea jurnalistului Dan Andronic, de la ale carui dezvaluiri a pornit controversa privind implicarea unor politicieni si sefi ai unor institutii publice in scrutinul de acum 8 ani.

Marti, sedinta comisiei incepe la ora 15, cand este programata audierea lui Marian Muhulet, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente. Au mai fost invitati si Mircea Geoana, perdantul scrutinului prezidential din 2009, si Viorel Hrebenciuc, cel care a coordonat campania electorala a lui Geoana.

Declaratiile jurnalistului Dan Andronic

Jurnalistul Dan Andronic a declarat luni, la finalul audierii din comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, ca a vorbit despre intalnirea de la Gabriel Oprea de acasa atunci cand i s-a parut „relevant”, acesta tinand sa precizeze ca nu i se pare ca persoanele care au participat la acea cina au comis vreo ilegalitate, scrie News.ro.

„Ma suspecteaza (parlamentarii din comisia de ancheta – n.r.) de faptul ca nu le spun sursele pe care le am. Pana la urma, protejarea surselor este obligatorie, am incercat sa le spun lucrurile cat am putut de clar, fara a devoala identitatea unor oameni care au avut curajul sa imi dea anumite informatii si documente, avand certitudinea ca le voi proteja identitatea”, a afirmat Andronic.

El a sustinut ca a vorbit despre intalnirea de la Gabriel Oprea de acasa, in seara alegerilor prezidentiale din 2009, cand i s-a parut „relevant”. „Am spus exact lucrurile cand mi s-au parut relevante, cand a fost vorba de un context pe care l-am considerat important pentru opinia publica si, repet, vorbim de o initiativa jurnalistica. Sunt convins ca nici domnul Preda (Cezar Preda – n.r.) nu ne spune toate intalnirile la care a participat, inclusiv cea din noaptea alegerilor. Mie nu mi s-a parut ca ce se intampla acolo este o ilegalitate (...). Am spus tot ceea ce am putut sa spun si ceea ce mi-am adus cu certitudine aminte (...)”, a subliniat Andronic.

El a reiterat faptul ca nu detine date potrivit carora cei prezenti acasa la Gabriel Oprea si-au folosit parghiile pentru a schimba rezultatul alegerilor prezidentiale. „(Am spus – n.r.) ca nu am date ca le-ar fi folosit, in sensul in care, daca intrati in sfera speculatiilor, noi credem ca serviciile fac si dreg toate punctele de vedere. Daca va aduceti aminte, episodul cu fraudarea alegerilor apare periodic, la fiecare scrutin prezidential intre turul intai si turul doi se spune ca s-au fraudat alegerile”, a afirmat Dan Andronic, intrebat daca cei prezenti acasa la Gabriel Oprea si-au folosit parghiile pentru a schimba rezultatul scrutinului.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

In cursul zilei de miercuri vor fi audiati, printre altii, directorul STS, Marcel Opris, si Vasile Blaga, care a fost ministru de Interne la vremea alegerilor prezidentiale din 2009.

Miercuri va fi stabilit si programul de audieri pentru saptamana viitoare

Sedintele Comisiei nu vor fi publice, accesul presei fiind restrictionat. Mihai Fifor a spus ca va cauta solutii pentru ca sedintele sa fie transmise in direct pe site-ul Camerei Deputatilor, insa un anunt oficial nu a fost facut in acest sens. La finalul sedintelor, Fifor a anuntat ca va face declaratii de presa.

Comisia debuteaza sub semnul controverselor, opozitia fiind deranjata de modificarile aduse Regulamentelor din Parlament care permit comisiilor de ancheta sa efectueze cercetari in paralel cu Parchetul. Si in cazul alegerilor prezidentiale din 2009 procurorii au inceput sa faca investigatii, pornind de la declaratiile lui Dan Andronic. PNL a sesizat la Curtea Constitutionala aceste modificari, alaturi de cele care obliga toate persoanele invitate la audieri sa vina in fata Comisiei, sub riscul unor sanctiuni.

Si presedintele Klaus Iohannis a comentat infiintarea comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, el afirmand ca politicienii, atunci cand nu au "succes" in demersurile uzuale, gasesc "tot felul de temeiuri pentru a se face interesanti", cum este si in acest caz. El s-a aratat si impotriva ideii de a obliga persoanele de a se prezenta in fata comisiei, daca nu sunt deja obligati prin lege sa faca acest lucru, cum sunt reprezentantii institutiilor publice.

Citeste si:
Teodorovici cere comisie de ancheta pentru depasirea deficitului
Teodorovici cere comisie de...

Comisia de ancheta a fost infiintata in urma informatiilor facute publice de catre jurnalistul Dan Andronic, conform carora „exista suspiciuni ca in procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autoritati publice si persoane, altele decat cele prevazute de lege”.

Dan Andronic a scris ca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt doua dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din 2009. Andronic a aratat ca l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus sa vina la locuinta acestuia, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.