Politica 4 Mai 2017 12:12 de Clara Vacaru
Senatorul PMP Traian Basescu a afirmat joi, la Parlament, ca abuzul in serviciu este un instrument de tinere sub control a clasei politice si ar fi trebuit sa intre pe lista de gratiere, motiv pentru care el va „persevera” pentru ca exista o definitie gresita a acestei infractiuni care face ca orice om politic sa fie in riscul de a fi pus sub acuzare.

Consider ca abuzul in serviciu este un instrument de tinere sub control a clasei politice si cred ca trebuia sa intre pe lista de gratiere. Din pacate, au fost prea putine voturi pentru ca acest amendament sa treaca, dar voi persevera, pentru ca noi avem o definitie gresita a abuzului in serviciu, care face ca orice om politic sa fie in riscul de a fi pus sub acuzare, ceea ce nu este in regula. Romania are nevoie de o clasa politica nepresata de institutiile de forta”, a afirmat Traian Basescu.

Liderul PMP s-a aratat dispus sa discute cu persoanele care protesteaza pentru a le explica de ce anumite pozitii de scoatere a oamenilor politici de sub controlul institutiilor de forta sunt „necesare”.

Pentru oamenii care au iesit in piata, daca au o delegatie de zece oameni, eu sunt gata sa discut cu ei, sa le explic de ce niste pozitii de scoatere a oamenilor politici de sub controlul institutiilor de forta este necesara. Sunt deja cinci ani de cand Parlamentul - si cel trecut, si cel actual - sunt aproape captive acestor institutii si trebuie scosi de sub control”, a completat senatorul PMP.

Citeste si:

Sorin Grindeanu: Guvernul sustine legea gratierii in forma propusa initial

Marian Vanghelie, judecat pentru 9 infractiuni de luare de mita: "Sunt pentru gratierea coruptilor, ma intrebati parca sunt masochist"

Liviu Dragnea "dezaproba" votul din Comisia Juridica a Senatului

Basescu a mai spus ca institutiile care lupta cu coruptia „au deviat” si au ajuns sa faca „o vanatoare” de oameni politici.

(In mandatele mele - n.r.) am facut institutii capabile sa lupte cu coruptia. Numai ca aceste institutii au deviat, au ajuns sa faca o vanatoare de oameni politici. Spre exemplu, din finantarea campaniilor electorale, utilizand Codul penal, cand de fapt exista o lege, 334/2006 republicata in 2010, care face din finantarile ilegale contraventie si obligatia de a fi predati banii la bugetul de stat, dar nicidecum un act penal. Ori, parchetele noastre cand vine vorba de anchetarea finantarii campaniilor au ca tinta omul politic care a fost finantat si de aici – dosare, cand de fapt discutam despre contraventii”, a conchis Traian Basescu.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Comisia juridica a Senatului a respins, joi, gratierea pedepselor pentru infractiunile de abuz in serviciu si de conflict de interese, dupa ce doar cinci senatori de la PSD si ALDE au votat in favoarea gratierii acestor fapte. Senatorul PMP Traian Basescu a facut o pledoarie de aproximativ un sfert de ora in fata senatorilor juristi in favoarea gratierii celor condamnati la inchisoare cu executare pentru abuz in serviciu, sustinand ca in Romania aplicarea acestei infractiuni este una defectuoasa, ea devenind, in opinia sa, un instrument de control al institutiilor politice.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.