Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat marti, in legatura cu referendumului din Turcia, ca il ingrijoreaza acumularea de putere in mana unei singure persoane si ca o formula bazata pe echilibrul puterilor in stat este intotdeauna preferabila.

Pe mine ma ingrijoreaza intotdeauna cand exista acumulare de putere in mana unei singure persoane. Sigur ca formula pe care majoritatea populatiei din Turcia a votat-o nu este o formula inedita. Republici prezidentiale mai exista si in alte parti ale lumii, dar, spre deosebire de formula care a fost consacrata, o formula bazata pe echilibrul puterilor in stat, cred ca este intotdeauna preferabila acumularii in mana unei singure persoane a tuturor puterilor, in lipsa unor mecanisme de contrabalansare. Dar, pana la urma este puterea suverana a Turciei si in conditiile in care vor fi respectate standardele democratiei, nu stiu daca avem noi foarte multe comentarii pe acest subiect”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a revendicat duminica o victorie stransa la refrendumul privind extinderea prerogativelor sale, iar opozitia, care il acuza de derive autoritare, sustine ca votul a fost fraudat, relateaza AFP.

Seful Inaltei Comisii Electorale (YSK) a confirmat victoria taberei “da” la consultarea populara, precizand ca devanseaza tabara “nu” cu aproximativ 1,25 de milioane de voturi, in conditiile in care, la acel moment, ramasesera numai 600.000 de buletine de numarat.

Aproximativ 55,3 milioane de turci au fost chemati la vot, iar rata de participare a fost revizuita la 85%, fata de 86% cat fusese anuntat initial, potrivit YSK.

Peste 55% dintre turcii din Romania au votat impotriva modificarii Constitutiei la referendum, iar peste 44,6% au votat in favoarea modificarilor care ar spori puterile presedintelui, arata rezultatele anuntate dupa numararea a 1846 de voturi.

Mai exact, 824 de oameni au votat pentru modificarea Constitutiei, iar 1.022 impotriva.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.