Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri ca daca il invita presedintele PSD, Liviu Dragnea, sa dea explicatii in cazul concluziilor raportului privind evaluarea activitatii Parchetului General si DNA, va merge, dar nu sa se justifice de ce i-a mentinut in functii pe procurorii sefi Augustin Lazar si Codruta Kovesi, ci sa explice mai bine continutul si concluziile raportului.

Intrebat daca va raspunde in fata presedintelui PSD, Liviu Dragnea, si a premierului Sorin Grindeanu pentru concluziile raportului, ministrul Justitiei a spus: "De ce trebuie sa raspund eu? Eu am facut evaluarea mea. Nu cred ca trebuie sa le raspund dansilor. Daca ma vor intreaba, le voi spune, dar nu prin intermediul presei”.

Ministrul Justitiei a precizat ca daca va fi invitat intr-o sedinta a coalitiei de guvernare in calitate de membru al Guvernului, este firesc sa mearga.

"Dar, retineti, daca voi fi invitat, cu nuanta ca nu ma duc sa ma justific, ci ma duc sa fac mai bine explicat continutul acelui raport si concluziile”, a mai spus Toader.

El a adaugat ca, pana la acest moment, nu a primit nicio astfel de invitatie din partea lui Liviu Dragnea.

Ministrul Justitiei a mai spus ca nu ii este teama de o posibila remaniere dupa o analiza pe care Liviu Dragnea a anuntat-o asupra activitatii ministrilor din Guvernul Grindeanu. „Nu are de ce sa-mi fie teama, indiferent de solutie. Eu sunt rectorul Universitatii, nu...”, a adaugat Toader.

Ministrul Justitiei a mai spus, intrebat daca voia sa ia o alta decizie dupa finalizarea raportului in cazul procurorilor sefi Augustin Lazar si Codruta Kovesi: „Sa va explice cei care au dat declaratiile. Eu stiam ca nu pot face controlul de fond. Toti realizeaza si sunt de acord cu faptul ca este o iluzie sa crezi ca in doua saptamani poti face o analiza de fond”.

Intrebat daca inainte de a anunta auditul extern la Parchetului General, DNA si DIICOT a vorbit cu senatorul Serban Nicolae, care a amintit de o asemenea initiativa, Toader a spus. "Nu a existat nicio discutie cu Serban Nicolae. Nu am vorbit cu Nicolae de foarte multa vreme, anul asta nu ne-am vazut. Inca nu am inspiratie de la dansul”, a mai spus Toader.

Tensiuni in PSD, dupa ce ministrul Justitiei nu i-a revocat din functii pe Codruta Kovesi si pe Augustin Lazar

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, in 29 martie, cand a prezentat concluziile evaluarii procurorului general Augustin Lazar si a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ca nu este oportuna declansarea mecanismului institutional de revocare din functii a acestora.
Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

El a precizat ca evaluarea sefilor celor doua institutii a fost facuta de el, fara niciun fel de presiune si ingerinta si ca nu a verificat solutii din dosare. Toader a sustinut, insa, ca este oportuna "instituirea unei atente monitorizari, a unei obligatii de raportare a activitatii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar aceasta autoritate trebuie exercitata de ministrul Justitiei, fara ingerinte in activitatea procurorului de a da solutii.

Presedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca "nu isi asuma" raportul prezentat public de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public si a DNA, comentand ironic ca procurorii sefi ai celor doua institutii "tremura de frica" odata cu anuntarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justitiei.

Citeste si:
Tudorel Toader candidează din nou la funcția de rector la...
Tudorel Toader candidează din...

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, luni, privind nemultumirile din PSD referitoare la evaluarea pe care ministrul Justitiei a facut-o activitatii Parchetului General si DNA, ca nu crede ca va fi o problema daca Tudorel Toader va fi chemat la sedinta coalitiei de guvernare pentru a explica raportul.

”Daca se considera necesar de catre colitie sau de catre unul dintre partidele care fac parte din coalitie, eu cred ca nu are o problema domnul ministru sa mearga sa explice deciziile pe care le-a luat”, a aratat Grindeanu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.