Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca a primit din partea liberalilor sarcina de a elabora un proiect de lege prin care Codurile penale sa fie modificate in urma deciziilor CCR, el urmand sa fie definitivat in urmatoarele 10 zile.

"Am primit din partea PNL sarcina sa elaborez un astfel de proiect de introducere a solutiilor Curtii Constitutionale in corpul celor doua Coduri, ca sa aliniem legile la deciziile CCR si la Directiva europeana privind drepturile omului si garantiile procesuale. O sa asamblam, la inceputul saptamanii viitoare, un grup de lucru care speram ca in 7 - 10 zile sa finalizeze acest proiect, oricum estimez ca ne vom misca mai repede decat Ministerul Justitiei”, a declarat Catalin Predoiu.

El a precizat ca dupa ce va fi gata un text de lucru, liberalii se vor intalni in primul rand cu partidele din Opozitie pentru a purta un dialog pe acest proiect, dar nu exclud nici discutii cu PSD.

Avem tot interesul sa fie o lege buna si sa nu fie pretext pentru a introduce in legi tot felul de inovatii care de fapt urmaresc interese personale", a aratat Predoiu.

El a spus ca in viziunea liberalilor, in plan legislativ, Codul penal si Codul de procedura penala trebuie amendate strict prin introducerea solutiilor CCR in corpul legilor si alinierea acestora la recenta Directiva a UE privind drepturile omului si garantiile procesuale,

Codurile trebuie amendate strict prin introducerea solutiilor Curtii Constitutionale in corpul legilor si alinierea acestora la recenta Directiva a Uniunii Europene privind drepurile omului si garantiile procesuale”, a declarat Catalin Predoiu, intr-o conferinta de presa.

Catalin Predoiu: "Trebuie adoptat OUG 14 si respinsa OUG 13"

El a subliniat ca ajustarile legislative nu trebuie sa fie un pretext pentru subminarea justitiei si combaterea coruptiei.

”Acest proces de ajustare legislativa trebuie desfasurat transparent in cooperarea cu puterea judecatoreasca, cu sistemul judiciar si cu Comisia Europeana care este parte la reforma prin Mecanismul de Cooperare si Verificare”, a explicat Predoiu.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Totodata, el a atras atentia ca, in plan imediat, in Parlament, trebuie adoptata Ordonanta de Urgenta 14 din 2017 si respinsa Ordonanta de Urgenta 13 din 2017 ”pentru a elimina orice risc de aplicare a aesteia din urma”.


Predoiu a mai spus ca trebuie consolidata stabilitatea institutiilor din justitie si numit un ministru care sa inteleaga mecanismele reformei si miza acesteia, inclusiv in planul integrarii Romaniei in Uniunea Europena.

”Are mai putina importanta daca ministrul este politic sau nu are apartenenta politica. Important este ca el sa fie profesionist si integru si sa inteleaga ca ajustarile necesare nu pot servi drept pretext pentru oprirea Mecanismului Judiciar si a combaterii coruptiei. Justitia in Romania este o miza a democratiei si o garantie ca ne mentinem drumul spre Vest”, a aratat Predoiu, precizand totodata ca viitorul ministru al Justitiei ar trebui sa fie un om care intelege nu numai legile, ci si cum functioneaza sistemul judiciar, care sa aiba si puterea 'sa reziste unor presiuni care vor fi inerente".

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

In opinia sa, prioritatea Ministerului Justitiei ar fi clarificarea situatiei celor doua ordonante, respectiv sa "devina limpede ca OUG 13 nu va mai fi reinventata, reinviata, in diverse forme".


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.