Presedintele USR, Nicusor Dan, a declarat sambata, pentru News.ro, ca este „foarte surprins” de anuntul Parchetului instantei supreme, potrivit caruia a fost inceputa urmarirea penala in rem, pentru faptele de delapidare, spalare de bani si conflict de interese in legatura cu finantarea partidului, urmand sa mearga la instanta pentru a clarifica toate aceste aspecte.

„Am citit si eu stirea dumneavoastra. Sunt foarte surprins. Asta, delapidare si spalare de bani chiar ca este o surpriza. Noi ce avem oficial, avem acea decizie a Autoritatii Electorale Permanente prin care, pentru campania de la alegerile locale, din 650.000 lei ne-au dat 500.000 lei, nu ne-au dat 150.000 lei pe patru chestiuni pe care le-am contestat pe fiecare si la Judecatoria Sectorului 1 si pe procedura administrativa”, a precizat Nicusor Dan.

In ceea ce priveste acuzatiile de delapidare si spalare de bani, liderul USR a sustinut ca acestea nu au „nicio legatura” cu partidul sau.

„Pe chestiunea conflictului de interese, din speculatiile care au aparut in presa, era o chestiune legata de faptul ca partidul si USB au folosit in comun acelasi spatiu, impartind chiria. Deci nu este absolut nimic iesit din comun. Delapidare si spalare de bani, m-am uitat acum sa vad definitia lor. Delapidare este fapta functionarului public care fura din bani. Noi nu suntem functionari publici. Spalarea de bani se refera la niste bani care ar fi provenit dintr-o infractiune. Nu stiu, nu vad nicio legatura cu noi”, a explicat presedintele USR.

El a tinut sa precizeze ca va merge la instanta pentru a clarifica toate aceste aspecte legate de finantarea USR.

„O sa ne ducem sa vedem despre ce este vorba ca sa clarificam. Nu exista o acuzatie impotriva noastra, tot ce este pana acum este in rem. Adica cineva a facut o sesizare si Parchetul fara sa se indrepte catre o persoana cerceteaza daca are temei sau nu”, a conchis Nicusor Dan.

Si purtatorul de cuvant al USR, Dan Barna, a declarat sambata, pentru News.ro, ca Uniunea Salvati Romania nu a primit pana la acest moment nicio notifcare de la Parchetul instantei supreme privind inceperea urmaririi penale in rem, pentru faptele de delapidare, spalare de bani si conflict de interese in legatura cu finantarea partidului.

„La momentul de fata, pot sa va spun ca USR nu a primit nicio notificare sau solicitare de clarificari de la Parchet pe aceasta tema, deci nu exista informatii suplimentare la nivelul partidului nostru legat de aceasta urmarire penala in rem. Inteleg ca suntem in etapa in care Parchetul analizeaza daca exista sau nu faptele respective. Dar nestiind despre ce fapte se face referire pentru ca nu am fost notificati in niciun fel, nu avem niciun fel de comunicare de la Parchet pe aceasta tema, nu am ce sa comentez suplimentar”, a afirmat Dan Barna.

Citeste si:
Nicușor Dan a aprobat protestul fermierilor și transportatorilor în...
Nicușor Dan a aprobat...

Deputatul USR a subliniat faptul ca partidul nu a primit nicio informatie de la Parchetul instantei supreme privind dosarul de finantare a USR.

„In masura in care este vorba despre USR, pentru ca noi nu avem nicio informatie ca ar fi vorba despre USR, dar daca este vorba despre USR, presupun ca la un moment dat va exista o corespondenta. In momentul de fata nu avem nicio informatie, nu stim la ce se refera documentul respectiv pe care dumneavoastra l-ati primit”, a completat purtatorul de cuvant al USR.

El a tinut sa precizeze ca finantarea campaniei de la alegerile locale a USR s-a desfasurat „in limitele clare ale legalitatii”.

„Finantarea campaniei de la locale s-a facut in limitele clare ale legalitatii. Exista o diferenta de suma pe care AEP nu a rambursat-o, din 650.000 s-au rambursat 500.000, 150.000 nu au fost inca rambursati, lucru pe care noi l-am contestat si in momentul de fata suntem in instanta pe clarificarea rambursarii sau nerambursarii sumei respective”, a conchis Dan Barna.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Parchetul instantei supreme spune, intr-un raspuns transmis News.ro despre sesizarea privind o posibila finantarea ilegala a USR, ca exista un dosar, de la inceputul acestui an, in care a fost inceputa urmarirea penala in rem, pentru faptele de delapidare, spalare de bani si conflict de interese.

”Pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost inregistrat la inceputul acestui an un dosar avand obiectul mentionat de dumneavoastra, fiind inceputa urmarirea penala cu privire la fapta, sub aspectul savarsirii infractiunilor de delapidare, spalare de bani si conflict de interese”, arata Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in raspunsul transmis la solicitarea agentiei News.ro privind data la care a fost depusa sesizarea si titularul plangerii privind presupusa cheltuire ilegala a unor fonduri de campanie din partea USR.

Citeste si:
Finanțarea start-up-urilor: cele mai bune opțiuni pentru afacerea...
Finanțarea start-up-urilor:...

Parchetul precizeaza ca aceasta cauza este in curs de solutionare, iar pana la acest moment „au fost efectuate diverse acte de procedura”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.