Presedintele Klaus Iohannis va participa la sedinta CSM de miercuri dimineata, de la ora 9.00, unde urmeaza sa fie avizata OUG privind modificarea Codului penal, a anuntat Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat remis 9AM.ro.

UPDATE 11:23 "Ceea ce a facut Guvernul noaptea trecuta este inacceptabil, este o ofensa adusa Justitiei. Singura cale pe care nu o accept este sa nu facem nimic. De aceea, am fost in aceasta dimineata la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii pentru a vedea ce solutii sunt sa blocam atacul la statul de drept. Am constatat ca magistratii sunt indignati de deciziile Executivului si sunt hotarati sa actioneze solidar pentru mentinerea independentei Justitiei. Conflictul institutional este evident, iar CSM va sesiza Curtea Constitutionala, care poate inclusiv anula Ordonanta de Urgenta", a scris presedintele pe Facebook.

UPDATE 10:40 CSM a votat in unanimitate sesizarea CCR cu un conflict constitutional intre puterea judecatoreasca si cea executiva.

UPDATE 10:10 Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, miercuri, ca presedintele CSM, Mariana Ghena, este hotarata sa sesizeze CCR in privinta OUG de modificare a codurilor penale, el precizand ca toti membrii CSM sunt solidari.

In opinia presedintelui Iohannis, ”conflictul institutional este evident”. Klaus Iohannis a spus ca justitia este independenta, iar magistratii sunt indignati de felul in care Guvernul a dat OUG, noaptea, fara aviz.

”Este important sa vedem ca exista acest conflit si sa fie sesizata CCR, care are inclusiv libertatea de a anula acest act normativ. Problema e ca in acest fel, cum a procedat Guvernul, nu se poate proceda”, a mai spus presedintele la plecarea de la CSM.

UPDATE 9:26. ”Este inadmisibil, inacceptabil, este un scandal, o bataie de joc, cum vreti. Nu se poate ca Guvernul sa adopte noaptea, fara avizul CSM, fara sa fie pe ordinea de zi, o ordonanta intr-un domeniu atat de sensibil. Aceasta chestiune nu este pur si simplu tolerabila. Pentru a vedea cum vede sistemul de justitie aceasta chestiune am venit astazi la CSM” le-a spus Klaus Iohannis ziaristilor, la intrarea in sediul CSM.


Iohannis a participat la sedinta CSM si la inceputul lunii ianuarie, alaturi de ministrul Justitiei, Florin Iordache, odata cu formarea noului plen.
Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Pe ordinea de zi a plenului CSM, care incepe la ora 9.00, se afla un singur punct: Solicitarea Ministerului Justitiei de avizare, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a proiectului de Ordonanta de Urgenta a Guvernului pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca ziua de marti este zi de doliu pentru statutul de drept, care a primit o lovitura puternica de la adversarii justitiei, dreptatii si luptei impotriva coruptiei. Presedintele spune ca sfidarea PSD la adresa poporului este deplina, iar de astazi misiunea sa este sa restabileasca statului de drept, pentru care se va bate pana in ultima zi a mandatului sau.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) considera ca adoptarea, marti seara, a proiectului pentru modificarea codurilor penale, in conditiile in care plenul CSM ar urma sa se intruneasca abia miercuri dimineata pentru a-l aviza, reprezinta o nesocotire grava a dispozitiilor legale, a declarat, la Realitatea TV, Daniela Leca, purtatorul de cuvant al CSM.

Citeste si:
Ciolacu: „Părerea mea e că ar trebui suspendat preşedintele”
Ciolacu, declarație...

Anterior sedintei de marti a Guvernului, ministrul Justitiei a cerut Consiliului sa dea un aviz proiectului, intr-o sedinta convocata pentru miercuri la ora 9.00, a amintit Leca, arata News.ro.

Potrivit ordonantei adoptate marti seara de Executiv, Articolul 297 din Codul penal care defineste abuzul in serviciu va avea urmatorul cuprins: "1 - fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, cu stiinta, indeplineste un act prin incalcarea unor dispozitii expres dintr-o lege, ordonanta sau o Odonanta de Urgenta a Guvernului sau nu indeplineste un act prevazut de dispozitiile exprese dintr-o lege, o ordonanta sau o Ordonanta de Urgenta a Guvernului si prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de lei ori o vatamare grava, certa si efectiva a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevazute si garantate de legile in vigoare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda".

Citeste si:
Iohannis: Avem persoane condamnate, urmarite penal, in conducerea...
Iohannis: Avem persoane...

Acelasi articol modificat din Codul penal prevede ca aceste dispozitii "nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative". Mai precis, membrii Guvernului si ai Parlamentului nu pot fi acuzati de favorizarea faptuitorului.

De asemenea, in Ordonanta de Urgenta este prevazuta introducerea unui nou alineat la articolul 290 conform caruia "denuntul se depune la organul de urmarire penala competent in termen de sase luni de la data savarsirii faptei prevazute de legea penala".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.