O legea a amnistie si gratierii ar fi o “catastrofa” pentru democratia romaneasca a declarat, vineri, Klaus Iohannis in sedinta CSM. Presedintele a mentionat ca se va opune “cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale" unei asemenea legi.

"Tare ma tem ca sunt politicieni urmariti condamnati penal care ar saluta o astfel de lege care i-ar scapa de toate problemele", a spus Iohannis, care in mare parte a interventiei sale s-a uitat catre noul ministru al Justitiei, Florin Iordache, scrie hotnews.ro.

Klaus Iohannis este de parere ca o astfel de lege "ar darma statul de drept si ar exista riscul sa dispara democratia din Romania".

Presedintele a explicat ca, odata acceptata ideea unei legi care amnistiaza si gratiaza, precedentul creat ar duce la disparitia egalitatii in fata legii si "ar duce Romania pe o traiectorie care o indeparteaza de valorile europene, de la valorile euro-atlantice in care cred marea majoritate a romanilor cred"

"Un astfel de demers, o lege a amnistiei si gratierii - care ar spala pacatele nu numai unor hoti care pot fi periculosi (...), dar care ar albi dosatele politicenilor - ar fi o catastrofa pentru democratia romaneasca. Daca ar exista o astfel de initiativa eu m-as opune cu toata greutatea si puterea functiei prezidentiale. Sper sa nu fie cazul si, ca sa reducem probabilitatea unui astfel de demers, am spus aceste lucruri in public in fata dumneavoastra, care cu siguranta ca le cantariti asa cum se cuvine", si-a incheiat Iohannis discursul tinut in fata membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Klaus Iohannis a amintit si de problemele in justitie pe care le au Tariceanu si Dragnea. "Nu pot să mă fac că nu văd: preşedintele Camerei Deputaţilor este o persoană condamnată penal şi cu o urmărire penală în curs; preşedintele Senatului este o persoană trimisă în judecată pentru minciună penală. Asta este o circumstanţă îngrijorătoare", a spus Iohannis.

Noul ministru al Justitiei ia in calcul aceasta lege

"O lege a amnistiei si gratierii nu a fost promovata de noi in campania electorala, dar o astfel de lege discutata in Parlament e de bun augur", a spus, miercuri, ministrul desemnat pentru Justitie, Florin Iordache.

Intrebat de ziaristi daca in calitate de ministru va initia a astfel de lege, Iordache a evitat sa raspunda.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.