Salariul minim ramane 1.250 de lei. Guvernul inca in functie a decis sa nu ia masura majorarii lui, lasand aceasta masura la latitudinea viitorului cabinet.

Valoarea salariului minim pe economie garantat in plata pentru anul 2017 va fi stabilita de viitorul Guvern. Actualul Executiv, asa cum a anuntat in Consiliul National Tripartit din 12 decembrie, a decis sa mentina nivelul actual al salariului minim, de 1.250 de lei, avand in vedere ca viitorul Guvern va avea legitimitatea necesara pentru stabilirea unei noi valori care sa se aplice anul viitor. In conditiile in care valoarea salariului minim pe economie garantat in plata pentru 2017 nu se modifica, nu este nevoie de o noua Hotarare de Guvern care sa reconfirme actul normativ aflat deja in vigoare, intrucat valabilitatea acestuia nu expira la finalul acestui an.

Tinand cont de faptul ca Hotararea Guvernului nr.1017/2015 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevede ca incepand cu data de 1 mai 2016, salariul de baza minim este de 1.250 lei lunar, un alt act normativ care sa reglementeze acelasi lucru, ar fi reprezentat, din punct de vedere juridic, o redundanta legala.", arata Guvernul in comunicatul remis 9AM.ro.

El a precizat ca actualul Cabinet, asa cum a anuntat in Consiliul National Tripartit, a decis sa mentina nivelul salariului minim pe economie, care este de 1.250 de lei.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a explicat ca, in conditiile in care valoarea salariului minim pentru anul 2017 nu se modifica, nu e nevoie de o noua hotarare de guvern.

Premierul Dacian Ciolos afirma la ultima reuniune a Consiliului National Tripartit, ca, daca viitorul guvern se va instala pana la sfarsitul anului, va avea posibilitatea sa aprobe nivelul salariului minim promis pentru 2017, iar daca noul Cabinet se va instala la inceputul anului viitor, actualul Executiv va da HG prin care sa mentina nivelul actual al salariului minim si in luna ianuarie 2017.

“Partidul care a castigat alegerile si-a stabilit o cifra clara in programul de guvernare, pe care si-a asumat-o politic. Daca acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele si patronatele, cu o saptamana sau doua inainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat ca abuzeaza de responsabilitatea pe care o are. Pe de alta parte, in cazul in care acest guvern ar promova o Hotarare cu acea suma, ar insemna ca ne-am asumat-o fara a avea vreo analiza in spate”, declara premierul Dacian Ciolos pe 12 decembrie, dupa reuniunea Consiliului National Tripartit.

Citeste si:
Fifor: Premierul Ghilotina a anuntat reintroducerea taxei auto, pe...
Fifor: Premierul Ghilotina a...

Seful Executivului mai spunea atunci ca va discuta cu conducerea partidului politic care a castigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, intre care si salariul minim.

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligatia sa stabileasca pana la sfarsitul anului in curs nivelul salariului minim garantat in plata pentru anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.