Analistul Radu Magdin este de parere ca presedintele Klaus Iohannis "va ramane fidel criteriilor sale de integritate" in desemnarea viitorului premier, in timp ce PSD nu va ceda la dreptul sau de a-l propune pentru aceasta functie pe Liviu Dragnea, astfel ca situatia ar putea fi transata doar de catre Curtea Constitutionala.

"Presedintele Iohannis ramane fidel criteriilor sale de integritate. Politic, acesta este un lucru bun, teoretic, pentru ca presedintele pare fidel ideilor lansate pe piata. Practic, asta inseamna, tot politic, un presedinte care prefera conflictul politic in perioada imediat urmatoare unei variante de coabitare sau de colaborare cu noua majoritate parlamentara. Parerea mea este ca pana la finalul anului vom ajunge la CCR din mai multe motive. PSD nu va ceda, cel putin nu isi poate permite sa cedeze fara o transare la cel mai inalt nivel din punct de vedere judiciar, avand in vedere cat de mare este majoritatea PSD+ALDE, plus, eventual, si UDMR.

Presedintele cred ca asteapta sa vada o transare judiciara, nu cred ca se asteapta ca PSD, cu un asemenea rezultat, sa cedeze pur si simplu si sa vina cu un nou candidat. Spun asta fiindca Liviu Dragnea ar inregistra o infrangere politica nationala in momentul in care el devine propunere de prim-ministru si ulterior se retrage doar pentru ca presedintele a facut opozitie, in lipsa unei solutii judiciare", a declarat Magdin, marti, pentru Agerpres.

Analistul a subliniat faptul ca situatia trebuie solutionata cat mai repede, intrucat Cabinetul Ciolos nu are legitimitatea de a stabili bugetul Romaniei pentru anul 2017.

"Din perspectiva mea, lucrurile trebuie transate relativ rapid. Actualul Guvern, guvernul tehnocrat condus de Dacian Ciolos, nu are legitimitate in stabilirea bugetului pentru anul urmator. Poporul a vorbit, a dat o majoritate clara in jurul PSD-ALDE si, din acest punct de vedere, nu este normal ca dezbaterile si deciziile finale sa se ia sub actualul Guvern. Sunt consecinte bugetare", a explicat analistul.

Radu Magdin a asemanat situatia politica din Romania cu un "razboi al nervilor politici, in care va conta foarte mult cine clipeste primul".

"Din punctul meu de vedere, PSD nu va clipi, avand in vedere majoritatea atat de puternica din jurul sau. Si, de dragul de a arata faptul ca presedintele in aceasta tara inca conteaza, nu va clipi nici Klaus Iohannis. In consecinta, aceste lucruri nu pot fi transate decat la Curtea Constitutionala si cat se poate de repede", a conchis analistul.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Marti, intr-o declaratie de presa sustinuta la Palatul Cotroceni, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca raman in picioare criteriile de integritate pe care le-a enuntat inainte de campania electorala in ceea ce priveste desemnarea premierului.

"Maine am prima runda de consultari si vom vedea ce isi imagineaza fiecare partid, cum doreste fiecare sa-si propuna agenda. Cu criteriile de integritate - le-am anuntat inainte de campania electorala ca sa nu fie discutii dupa si ele raman in picioare", a subliniat Iohannis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.