Premierul Dacian Ciolos a declarat, luni, intr-un interviu la Adevarul Live, ca trebuie sa existe curajul de a scoate la suprafata problemele cu care se confrunta sistemul medical din Romania pentru ca lucrurile sa poata sa functionze in domeniul Sanatatii.

Dacian Ciolos a precizat ca exact acest lucru il face in prezent ministrul Vlad Voiculescu, motiv pentru care este ”atacat”. Premierul a mentionat ca sistemul medical nu este irecuperabil, dar exista probleme care ”au fost ascunse din mandrie patriotic, probabil, in anii trecuti”.

”In Sanatate am inceput cu cateva lucruri care, daca sunt continuate, cred eu, se poate schimba fata sistemului medical din Romania. In primul rand, sa avem curajul sa scoatem la suprafata problemele pe care le avem. E important sa avem curajul acesta, pentru ca vedeti ca atunci cand incepem sa le scoatem la suprafata vedem deja atacuri asupra celor care fac acest lucru. Si asta a inceput sa faca domnul ministru Voiculescu, sa aiba curajul sa puna punctul pe I, sa puna problemele pe care le avem pe masa. Asta nu inseamna ca sistemul medical din Romania este irecuperabil, ci inseamna ca avem probleme care au fost ascunse tot din mandrie patriotica probabil in anii trecuti”, a declarat premierul Dacian Ciolos.

Ciolos a tinut sa sublineze faptul ca este mandru de faptul ca in Sanatate actualul Guvern a inceput sa puna ”degetul pe rana”.

Sunt mandru de mai multe lucruri pe care am inceput sa le facem. Am inceput sa punem degetul pe rana in Sanatate – un domeniu in care, din pacate, in ultimii ani, tot probabil dintr-o mandrie din asta patriotica prost inteleasa nu s-au recunoscut anumite lucruri care nu mergeau. (...) Am inceput sa recunoastem ca sunt anumite probleme, in unele cazuri am recunoscut-o pentru ca am constatat-o, in altele pentru ca au constatat-o altii din exterior si au pus pe masa Guvernului anumite rapoarte care ne-au aratat ca trebuie incepute reforme si in domeniul Sanatatii”, a punctat Ciolos, potrivit News.ro.

El a aratat ca nu a existat o politica de utilizare a resurselor bugetare in Ministerul Sanatatii pana acum pe partea de investitii. ”In fiecare an, ministrul insusi aproba direct prioritatile de investitii la un spital sau altul fara niciun criteriu clar, coerent, predictibil pentru mai multi ani de zile”, a spus premierul, adaugand ca in acest moment exista o strategie de investitii in infrastructura spitaliceasca.

Citeste si:
Pavel Bartoș a fost operat de urgență. Cu ce probleme de sănătate...
Pavel Bartoș a fost operat de...

De asemenea, Dacian Ciolos a sustinut ca ministrul Sanatatii a fost invinovatit pe nedrept in cazul scandalului transplanturilor, aratand ca nu este vina acestuia ca a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume si sa ia masuri. Premierul a apreciat ca, daca ar fi fost luate masuri in domeniu de catre fostii ministri ai Sanatatii si Agentia Nationala a Transplanturilor ar fi fost auditata mai de mult, nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie.

"Si acolo au fost foarte multe lucruri puse sub pres, s-a incercat culpabilizarea pe nedrept a ministrului Sanatatii, care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, asa cum a facut-o si in alte cazuri, si nu numai sa spuna lucrurilor pe nume, ci sa ia si niste masuri. Daca ministrii care au fost ar fi tinut cont de ce a spus Corpul de control in ultimii ani si ar fi luat masuri, atunci probabil ca nu s-ar fi ajuns la situatia asta, sa-l culpabilizezi pe ministru pentru ca sunt unii care stau pe lista de asteptare si nu pot face transplant in Romania. Nu e vina ministrului Voiculescu. Si nu este vina lui ca are curajul sa spuna lucrurile pe nume si sa-si asume anumite decizii. Aceste decizii ar trebui sa si le asume si cei din conducerea clinicilor, spitalelor si toti cei care vocifereaza acum", a aratat Ciolos.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.