Fostul premier Emil Boc a parasit sediul DNA Ploiesti dupa mai mult de o ora de audieri in calitate de martor in dosarul in care Vasile Blaga este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenta.

”Am dat o scurta declaratie in calitate de martor si am raspuns la intrebarile organului de ancheta cu privire la procedurile de organizare si functionare din partid si din cadrul guvernului. Mai mult de atat nu pot sa va precizez”, a afirmat Emil Boc, la iesirea de la DNA.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a ajuns la sediul DNA Ploiesti in jurul orei 11.00. Tot astazi, au fost audiati timp de aproximativ doua ore si fostii ministri ai Economiei Adriean Videanu si Ion Ariton. La plecare, acestia nu au facut declaratii jurnalistilor.

Surse judiciare declarau ca fostii lideri ai PDL au fost citati ca martori de procurorii anticoruptie, pentru a da explicatii in legatura cu modul in care a fost finantata campania electorala derulata de acest partid, in dosarul in care Vasile Blaga este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Fostul lider al PNL Vasile Blaga a venit marti la DNA Ploiesti, unde a fost chemat pentru a i se aduce la cunostinta faptul ca procurorii au pus sechestru asupra unei parti din averea sa.

Anterior, procurorii au pus sub sechestru si bunuri care apartin fostului primar al orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, acesta fiind scos din penitenciar saptamana trecuta si adus la DNA Ploiesti pentru indeplinirea formalitatilor privind instituirea sechestrului.

Vasile Blaga, urmarit penal pentru fapte petrecute in anii 2011 - 2012

In 28 septembrie, Vasile Blaga a fost citat la DNA Ploiesti, iar ulterior procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala in cazul sau si l-au pus sub control judiciar, pentru trafic de influenta, fapta pe care ar fi comis-o in perioada 2011 - 2012, cand era secretar general al PDL.

In acelasi dosar sunt urmariti penal fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila. Gheorghe Stefan este pus sub urmarire penala in acest dosar pentru trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Citeste si:
Pas important în dosarul Visa Waiver, prin care românii ar putea să...
Pas important în dosarul Visa...

Potrivit procurorilor, in perioada 2011 - 2012, Blaga ar fi primit in trei randuri, printr-un interpus, suma totala de 200.000 de euro, precum si 500.000 de euro de la fostul primar Gheorghe Stefan.

Gheorghe Stefan l-ar fi informat atunci pe Blaga ca vrea sa obtina bani pentru PDL prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei. Compania nationala ar fi incheiat contracte de achizitii servicii si produse IT, prin licitatii truncate, cu firma lui Horatiu Berdila, iar acesta ar fi transferat la PDL, din acele contracte, intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat. In acest fel, Gheorghe Stefan ar fi primit pentru el si pentru PDL aproximativ 25 de milioane de lei, potrivit procurorilor.

“Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 – 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare”, au scris procurorii DNA Ploiesti in ordonanta prin care s-a dispus efectuarea urmaririi penale fata de cei trei suspecti.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Horatiu Bruno Berdila, cumparatorul de influenta din dosarul lui Vasile Blaga, era la conducerea firmei de IT Romsys cand i-ar fi dat bani lui Gheorghe Stefan pentru PDL, iar in schimb societatea ar fi primit, dupa licitatii trucate, contracte de la o companie nationala unde cei doi lideri de partid s-ar fi asigurat ca este numita o persoana de incredere.

La inceputul lunii octombrie, Gheorghe Stefan a fost condamnat la sase ani de inchisoare in dosarul ”Microsoft”, in urma unei decizii a instantei supreme.

In 4 octombrie, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins definitiv plangerea lui Vasile Blaga impotriva masurii controlului judicar impusa de catre procurorii DNA Ploiesti.

Vasile Blaga a demisionat din functia de copresedinte al PNL imediat ce procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala impotriva sa.

Citeste si:
Ciucă: Strategia Națională Anticorupție - una dintre țintele...
Ciucă: Strategia Națională...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.