Presedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, marti, deputatilor sa sustina eliminarea taxei radio-tv, care este prevazuta in proiectul de lege referitor la anularea a peste 100 de taxe nefiscale.

"Il rog pe liderul grupului parlamentar PSD sa ceara o pauza de consultari pentru ca as vrea sa supun atentiei pastrarea eliminarii taxei radio-tv in acest proiect de lege", a spus Dragnea iar deputatii au luat pauza de consultari.

Dragnea a aratat ca a "discutat cu mai multi oameni aseara, azi noapte si astazi de dimineata", dar si cu multi colegi.

"Am vazut si reactiile de la cele doua institutii pe care, culmea, prin propunerea noastra, vrem sa le ajutam sa aiba un parcursul predictibil si sigur si pentru institutii si salariatii de acolo. (...) Discutiile si nesustinerea lor s-au bazat pe faptul ca, daca fondurile pentru functionarea celor doua institutii vor fi alocate de la bugetul de stat, atunci acele doua institutii ar fi sub un control politic", a sustinut liderul PSD citat de Agerpres.

Potrivit lui, peste 40% din bugetul radioului public, aproape 48%, si aproximativ 30% din cel al televiziunii publice, in prezent, sunt suportate prin votul in Parlament la fiecare proiect al bugetului de stat.

"In viziunea dumnealor, Parlamentul este odios. (...) Aceasta manipulare ar fi putut fi folosita pentru a prezenta un plan de redresare a TVR si a mari interesul romanilor pentru aceasta televiziune. Restul de bani vine de la taxa radio-tv. (...) Banii care vin la bugetul acestor institutii din taxa platita de oameni nu sunt tot bani publici? Atunci cand au fost numite aceste conduceri, de la Radio si TVR, nu au fost numite prin concurs? Nu cumva printr-un vot politic in Parlament? Pentru ca asa este firesc? Cred ca nici conducerea de la Radio, nici conducerea de la TVR nu au dat concurs, cum v-am propus si cum sper sa adoptam toti anul viitor la o dezbatere serioasa despre functionarea acestor institutii, pentru ca toti ne dorim si romanii isi doresc sa avem doua institutii publice de media foarte serioase si foarte sanatoase", a mai sustinut deputatul PSD.

Citeste si:
Dragnea, scrisoare pentru Ciolacu: Sunteți pionii deghizați de la...
Dragnea, scrisoare pentru...

Dragnea a mentionat ca, la un buget care "face invidios orice radio privat", Radio Romania intr-adevar nu are datorii, in timp ce "TVR depaseste 100 de milioane de euro si are datorii de peste 50 de milioane de euro".

Solutiile care au venit in ultimul an, in special din partea TVR, sunt, potrivit lui Dragnea, cresterea taxei.

"Adica ni se propunea ca un management prost, cu rezultate dezastruoase in ultimii ani de zile, sa fie suportat tot de catre cei care primesc acasa factura de energie electrica si sunt obligati sa plateasca aceasta neperformanta. Marim birul, nu gestionam bine, dar marim birul! Nu este vina angajatilor din TVR, este vina tuturor celor care s-au implicat in numirea acelei conduceri, neurmarind dupa aia daca cei care au primit votul de incredere in Parlament chiar fac ce trebuie acolo. (...) Noi propunem ca finantarea sa fie una predictibila, atunci intr-adevar nu mai au teama de control politic si de influenta politica, si anume fata de tarifele care sunt acum stabilite, incepand cu anul viitor, in legea bugetului de stat in Parlament, sa aprobam un nivel de tarif de 21 de lei aferent fiecarui cetatean roman pentru radio, ceea ce inseamna un buget de 20 de milioane de lei, iar pentru televiziune alocarea propusa este de 34 de lei in numele fiecarui cetatean roman, asa insemnand un total de 680 de milioane de lei", a adaugat el.

Citeste si:
Ciucă și Ciolacu vor merge într-o vizită oficială în Republica Coreea
Ciucă și Ciolacu vor merge...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.