Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a raspuns duminica, pe pagina sa de Facebook, cererii liderului PSD, Liviu Dragnea, de a lamuri felul in care au fost purtate negocierile pentru achizitia sculpturii ”Cumintenia Pamantului”.

El a trecut in revista pasii urmati, in mandatul sau, in vederea stabilirii unui acord cu proprietarii operei lui Brancusi si a punctat principiile care au stat la baza negocierilor, intre care se numara clasarea lucrarii sculptorului in categoria bunurilor culturale mobile din Tezaurul Patrimoniului Cultural National si reconcilierea istorica intre statul roman si proprietari. Fostul demnitar precizeaza ca valoarea de 11 milioane de euro a fost compromisul cel mai avantajos intre parti si spune ca orice alt scenariu vehiculat este o speculatie ieftina sau un atac rauvoitor.

”Aceasta este toata povestea negocierilor. Ele au fost purtate cu buna credinta si cu grija pentru banii ce vor fi stransi, indiferent daca ei veneau din fonduri publice sau private. Cu devotiune pentru figura lui Constantin Brancusi. Orice alt scenariu vehiculat este fie o speculatie ieftina, fie un atac rauvoitor. Ceea ce ma face sa cred ca PSD ori are alt interes cu aceste acuzatii, ori nu intelege nimic”, a scris Vlad Alexandrescu.

Fostul ministru, al carui mandat a inceput in noiembrie 2015 si s-a incheiat pe 3 mai 2016.

”Cand am devenit ministru al Culturii, negocierile incepute de Guvernul Ponta cu proprietarii lucrarii lui Brancusi esuasera. Din mai multe motive. Intai, pentru ca pozitia Guvernului Ponta a fost sovaielnica. Ezita intre a recunoaste proprietatea si a nu o recunoaste, in ciuda unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Acest lucru a dus la o atitudine nerespectuoasa a comisiei de achizitie numita de Guvernul Ponta fata de proprietarii de drept. La un moment dat, li s-a spus acestora ca ar trebui sa cedeze lucrarea statului gratis, din patriotism, ceea ce i-a antagonizat si a inveninat negocierile. In al doilea rand, evaluarile celor doi experti agreati de comisia de achizitie nu au concordat, iar comisia a decis arbitrar sa faca o medie intre cele doua. Proprietarii, la randul lor, invocau o a treia evaluare a unui expert independent, ales de tribunal in cursul procesului de redobandire, care pretuise lucrarea la 20 milioane de euro. Ministrul Culturii de la acea vreme, Ionut Vulpescu, a facut proprietarilor o oferta scrisa in valoare de 5 milioane de euro, oferta pe care acestia au refuzat-o in scris. Acest refuz a sanctionat nu numai esecul unei evaluari corecte, ci si intreaga negociere pe care Guvernul Ponta a dus-o cu proprietarii lucrarii lui Brancusi”, a scris Alexandrescu.

Citeste si:
Orban, despre anul școlar în curs: „Cum să fie compromis? Abia ce a...
Orban, despre anul școlar în...

El a mentionat ca, la dezbaterea in Parlament a Legii Bugetului de Stat pentru 2016, care a avut loc in decembrie 2015, a cerut in Comisiile de Cultura introducerea unui amendament care sa prevada macar suma de 5 milioane de lei pentru a avea o suma de pornire intr-o negociere cu proprietarii. ”Amendamentul a fost respins in Comisiile de Buget-Finante si, mai apoi, in plenul Parlamentului”.

Cum negocierile stagnasera, explica Vlad Alexandrescu, proprietarii "Cuminteniei Pamantului" i-au cerut, ca ministru al Culturii, sa isi exprime in scris refuzul de a exercita dreptul de preemptiune pentru achizitia statuii, astfel incat lucrarea sa poata fi scoasa la licitatie publica.

”Am considerat ca aceasta sculptura de o valoare artistica exceptionala a lui Constantin Brancusi, cel mai cunoscut artist plastic roman din toate timpurile si care reprezinta un punct de cotitura pentru arta moderna, trebuie sa ramana in circuitul public. Am socotit, de asemenea, ca este un moment istoric, cand statul roman se poate implica decisiv in circuitul bunurilor culturale mobile din Romania”, a mai notat fostul ministru.

Campania de subscriptie publica a fost, spune el, si un semnal de alarma legat de faptul ca Ministerul Culturii nu are bani in buget pentru a cumpara lucrari de arta din patrimoniu.

Citeste si:
Cum sa faci un schimb valutar avantajos pentru tine
Cum sa faci un schimb valutar...

”Am proiectat campania de strangere de fonduri care a urmat si ca un gest demonstrativ pentru a atrage atentia asupra faptului ca, de ani de zile, Ministerul Culturii nu are nici un leu in buget cu care sa poata cumpara lucrari de arta din patrimoniu care se vand pe piata libera si nici lucrari de arta contemporana, achizitionate direct de la artisti. Pentru toate aceste motive, am cerut si am primit sustinerea prim-ministrului Dacian Ciolos si a intregului Guvern”.

Un memorandum, adoptat de Guvern, a stabilit o noua comisie de negociere compusa din doi reprezentanti ai ministerului Culturii, un reprezentant al ministerului Finantelor, unul al ministerului Justitiei, un expert international, un observator din partea societatii civile. ”Cum acest memorandum are un caracter confidential, numele persoanelor nu pot fi comunicate decat cu acordul acestora. Comisia si-a desfasurat lucrarile fara sa fie retribuita. Ea a actionat in sprijinul interesului public”, a adaugat Vlad Alexandrescu.

Potrivit mesajului, principiile negocierii au avut in vedere: recastigarea increderii intre partile aflate in negociere, existenta rapoartelor de expertiza de diferite valori, clasarea lucrarii lui Brancusi in categoria bunurilor culturale mobile din Tezaurul Patrimoniului Cultural National, o negociere ferma prin care valoarea lucrarii sa fie recunoscuta, dar interesul cetatenilor si disponibilitatea financiara a statului sa primeze, o reconciliere istorica intre Statul roman si proprietarii lucrarii.

”Reamintesc aici ca valoarea unei opere de arta de un caracter exceptional nu poate fi determinata pe baza unui mercurial. Nu este vorba despre un kilogram de morcovi. O sculptura in lemn de stejar de Brancusi, «Portretul Doamnei L.R.», executata in 1914, a fost vanduta in 2009 la Christie's cu suma de 29.185.000 de euro. «Pasarea in vazduh», o sculptura in marmura din 1922, a fost vanduta in 2005 tot la Christie's cu suma de 27.460.000 de dolari. In aceste conditii, comisia de negociere a fost mandatata de a obtine cel mai bun pret, ca o solutie de compromis intre oferta de 5 milioane de euro ce fusese refuzata de proprietari si singura evaluare pe care proprietarii o acceptau, aceea de 20 de milioane de euro. Valoarea de 11 milioane de euro a fost compromisul cel mai avantajos intre parti pe care l-a putut obtine. Oferta scrisa adresata proprietarilor a fost acceptata. Ulterior, acestia au acceptat si termenul de plata pentru efectuarea tranzactiei”.

Citeste si:
8 greseli care iti ruineaza casnicia fara sa iti dai seama
8 greseli care iti ruineaza...

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a scris sambata pe Facebook ca il invita pe Dacian Ciolos la ”un exercitiu de transparenta” si il intreaba in urma caror evaluari s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro pentru achizitionarea sculpturii ”Cumintenia Pamantului” si daca Guvernul a fost cu adevarat interesat de opera lui Constantin Brancusi sau a fost o campanie electorala mascata, scrie News.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.