Agentia Nationala de Integritate cere Parchetului instantei supreme ca il cerceteze pe Cristian Popescu Piedone pentru conflict de interese, intrucat atunci cand a fost primar al Sectorului 4 a semnat sase acorduri de functionare si doua autorizatii pentru trei firme in care asociati si administrator sunt copiii acestuia, iar una dintre societati a avut patru contracte cu ADP Sector 4 pentru ocuparea unei suprafete de 400 de metri patrati, in realitate ocupand o suprafata de aproape sase ori mai mare.

Inspectorii de integritate au stabilit ca, in perioada 2013 - 2015, Cristian Popescu Piedone, atunci primar al Sectorului 4, a semnat sase acorduri de functionare si douã autorizatii de functionare pentru “God Trust Enterprises SRL”, “Sport Team Kart SRL” si “Chocoland SRL”, ca urmare a cererilor formulate si semnate olograf de catre copiii acestuia, asociati si administratori ai firmelor.

“Mai mult decat atat, incepand cu anul 2013, SC Sport Team Kart SRL, societate administratã de cãtre fiul persoanei evaluate, a incheiat patru contracte cu Administratia Domeniului Public Sector 4, institutie subordonatã Consiliului Local Sector 4, pentru ocuparea unei suprafete de 400 mp, insã in urma mãsurãtorilor efectuate a rezultat cã aceasta ocupã suprafata de 2.234 mp”, potrivit ANI.

Agentia Nationala de Integritate a solicitat Parchetului de pe langã Inalta Curte de Casatie si Justitie sa il cerceteze pe Cristian Popescu Piedone pentru conflict de interese, informeaza News.ro.

Potrivit articolului 301 din Codul Penal, “fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin panã la gradul II inclusiv sau pentru o altã persoanã cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de muncã in ultimii 5 ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o functie publicã”.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

ANI a precizat ca fostul primar al Sectorului 4 a fost informat despre declansarea procedurii de evaluare.

Agentia de presa News.ro scria, la inceputul lunii iulie, ca un raport de audit intern realizat la Directia de Administrare Parcuri si Zone de Agrement a sectorului 4 releva nereguli in organizarea procedurilor de achizitie in 2015, cand primar era Cristian Popescu Piedone, rezultatul fiind „afectarea fondurilor publice”. Alte nereguli se refera la contracte de inchiriere, printre beneficiari fiind si o firma a fiului primarului, care initial a avut un contract pe cinci ani, reziliat in decembrie 2015, acum avand unul pe sase luni‚ derulat din 1 aprilie.

Sport Team Kart SRL, avandu-l actionar pe fiul lui Cristian Popescu Piedone, Vlad Popescu, a incheiat un contract de inchiriere pentru 400 de metri patrati in Parcul Lumea Copiilor, zona karturi, pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 octombrie 2019, taxa fiind de 0,44 lei/mp/zi. A solicitat rezilierea in decembrie, fiind semnat apoi un nou contract, in 11 februarie 2016, pentru perioada aprilie - octombrie 2016, taxa de ocupare fiind de 0,57 lei/mp/zi.

Citeste si:
Dan Negru, despre Revelionul 2023: „Mulțumesc pentru toți anii ăștia”
Dan Negru, despre Revelionul...

In cazul Sport Team Kart SRL, auditorii au constatat ca „s-a aplicat eronat valoarea 0,44 lei/mp/zi”.

Pentru toate cele 24 de contracte de ocupare a domeniului auditate, raportul a constatat ca nu exista o procedura privind modul de atribuire a acestora si ca nu exista procese-verbale de predare-primire.

In cazul achizitiilor, care au vizat echipamente de fitness, servicii de mentenanta, reparatii ale locurilor de joaca, servicii de securitate si siguranta in munca, cele mai multe nereguli au constat in documente justificative ale achizitiei cu data ulterioara ofertelor si in transmiterea invitatiei de participare catre un singur ofertant, fara un studiu prealabil al pietei.

Nereguli au fost constatate si in ceea ce priveste furnizarea de bonuri valorice pentru carburanti si gestionarea acestora, consumul de carburant nejustificandu-se prin kilometri parcursi.

Citeste si:
Piedone, anunţ despre o posibilă candidatură la Primăria Capitalei
Cristian Popescu Piedone,...

O alta achizitie se refera la echipamente de fitness in valoare de 66.700 de lei cu TVA, referatul de necesitate fiind intocmit ulterior cererii de oferta, care a fost transmisa unui singur operator economic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.