Presedintele Frantei, Francois Hollande, a ajuns, luni seara, in Romania, insa vizita de stat incepe oficial marti, cand se va intalni cu omologul sau roman, Klaus Iohannis. Printre cele mai importante lucruri pe agenda se numara si inaugurarea fabricii de elicoptere Airbus de la Ghimbav.

Seful Hexagonului a fost primit, la ora 9:00, cu onoruri la Palatul Controceni, unde a avut o discutie cu Iohannis.

[UPDATE 13.00] Francois Hollande viziteaza laserul de la Magurele

Dupa intrevederea cu omologul sau roman, presedintele francez s-a deplasat, insotit de Klaus Iohannis, la Centrul de Cercetare ELI-NP din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” din Magurele, unde va vizita Camerei de Control Laser.

Captura Digi24

Iohannis si Hollande vor intensificarea parteneriatului strategic

[UPDATE 11.00] Presedintele Klaus Iohannis si omologul sau francez, Francois Hollande, au afirmat, marti, la Palatul Cotroceni, ca Romania si Franta doresc sa-si intensifice colaborarea economica, unde pot fi aduse solutii de "impulsionare", dar si in privinta apararii, educatiei si cercetarii, intre cele doua tari existand un "adevarat reflex" de cooperare.

"Putem spune ca avem un parteneriat strategic aprofundat sau intensificat si lucram la aceasta relatie foarte speciala. Este o relatie care constituie o prioritate de prim rang pentru Romania. Am confirmat consecvent acest lucru in cei 136 de ani de relatii diplomatice si nu numai", a spus Klaus Iohannis, intr-o declaratie comuna cu presedintele Hollande.

Seful statului a spus ca exista un "parteneriat exceptional" intre cele doua tari si un "adevarat reflex de cooperare" intre Romania si Franta, care se bazeaza pe incredere reciproca si dorinta unor rezultate.

"Pot sa spun ca am fost amandoi de acord si multumiti sa intensificam dialogul, care pana acum a fost in domeniul ministrilor de externe, axat pe corelare pe politica externa", a spus Iohannis, explicand ca acum aceasta cooperare se va indrepta si spre domeniul apararii, dar si cel economic, care "va primi un impuls suplimentar".

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Ma bucur ca domnul presedinte Hollande va vizita azi si uzina Airbus, un proiect care va avea, sunt convins, acelasi succes pentru noi pe care il are deja proiectul de traditie Dacia Renault. (...) Dorim sa valorificam potentialul de diversificare a relatiei bilaterale, mai ales in domenii de excelenta, cum sunt inovarea si cercetarea stiintifica", a mai spus seful statului roman.

Iohannis a notat si vizita de la centrul de cercetare de la Magurele, care are sansa de a deveni "o noua poveste de succes" in colaborarea romano-franceza.

Presedintele francez Francois Hollande a afirmat ca doreste si el ca Franta sa se implice mai mult in economia din Romania.

"Romania doreste sa se deschida, sa se integreze in Uniunea Europeana, iar Franta a insotit-o pe acest drum. (...) Dorim ca Franta sa poata aduce solutii in ansamblul economiei romanesti, tehnologii, start-up, tranzitie energetica, mediu, transporturi. Trebuie sa facem in asa fel incat sa colaboram pentru aeroporturi si amenajare urbana, raspunsuri pe care partenerii romani le asteapta", a spus Hollande, potrivit News.ro.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

Presedintele francez a multumit Romaniei pentru solidaritatea aratata in urma atentatelor din Franta, dar si pentru sprijinul acordat in alte domenii.

"Romania nu este o tara ca oricare alta. Avem radacini comune, avem o cultura, impartasim multe si avem multe legaturi. Aici, in Romania, am impresia ca ma aflu acasa si va multumesc pentru acest lucru", a conchis Hollande.



Aici vor semna acorduri importante in domeniul educatiei si cercetarii. Ulterior, Hollande si Iohannis vor participa la un forum pe teme economice "Parteneriatele franco-romane de viitor", potrivit programului anuntat de Palatul Elysee.

La ora 13:00, Hollande se va intalni cu premierul Dacian Ciolos in cadrul unui pranz oficial.

De la Bucuresti, presedintele francez se va deplasa in judetul Brasov, unde va inaugura fabrica de elicoptere Airbus de la Ghimbav, iar la eveniment va fi prezent si premierul Dacian Ciolos.

Citeste si:
Doua avioane de pasageri s-au ciocnit pe aeroportul Ataturk din...
Doua avioane de pasageri s-au...

Marti seara, Klaus Iohannis va oferi o cina oficiala pentru presedintele francez.

Vizita de stat a presedintelui Frantei vine in contextul mai multor vizite si intalniri la nivel inalt care au avut loc in ultimii doi ani. Amintim vizita presedintelui Klaus Iohannis la Paris, in februarie 2015, urmata de revizuirea si semnarea foii de parcurs a Parteneriatului strategic romano-francez de catre premierii celor doua state chiar in iunie anul acesta.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, o atentie deosebita va fi acordata in cadrul vizitei dimensiunii economice, Franta fiind al patrulea partener comercial al Romaniei si al cincilea investitor in tara noastra.

De altfel, Hollande este insotit de o delegatie de 30 de directori de companii franceze.

9AM.ro va transmite LIVE pe tot parcursul zilei. Ramaneti alaturi de noi.

Citeste si:
Sectiile de vot s-au deschis in Franta, pentru al doilea tur
Sectiile de vot s-au deschis...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.