Fostul presedinte Traian Basescu a scris, duminica, pe Facebook, ca declaratia Ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit, potrivit careia Republica Moldova trebuie sa ramana un stat independent, iar unirea cu Romania nu este o alegere practica, este ”un afront geosolan adus Istoriei Romaniei”, el cerand o reactie oficiala si clarificatoare a Romaniei in relatia cu SUA.

”Ambasadorul SUA James Pettit, o trambita a Moscovei? Ambasadorul SUA de la Chisinau, James Pettit, emite teorii similare cu cele din vremea lui Stalin si dragi propagandei lui Putin, facand servicii nepretuite Moscovei, dand o grea lovitura chiar realitatilor istorice si sustinand mistificarea istoriei Romaniei, afirmand ca: «Moldova nu este Romania»; «Moldova isi are propria ei istorie»; «Alaturarea de Romania nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune in Republica Moldova»; «Este important ca moldovenii sa se recunoasca a fi moldoveni, o natiune aparte»; «Moldova, tara multietnica»; «Transnistria trebuie sa aiba un statut special»”; a scris Traian Basescu pe Facebook.

El adauga si faptul ca a aflat de la James Pettit ca ”noi si cetatenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite”.

”Altfel spus, Ambasadorul SUA la Chisinau consolideaza teoria promovata de la Stalin si pana in ziua de azi, de catre Putin, nesocotind chiar istoria Romaniei. Marea intrebare este daca Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur si simplu, vorbele scoase pe augusta-i gurita reflecta grave carente de cunoastere a spatiului in care isi indeplineste misiunea. Nu stiu daca James Pettit exprima punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reusit sa astearna cel putin un strat gros de nedumerire si poate samanta neincrederii Romaniei in SUA”, considera liderul PMP.

Traian Basescu arata ca declaratia Ambasadorului James Pettit este ”un afront gosolan adus Istoriei Romaniei”.

”O reactie oficiala si clarificatoare a Romaniei in relatia cu SUA este obligatorie”, mai spune presedintele PMP.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

James Pettit, ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Republica Moldova, a declarat intr-un interviu acordat postului Moldova 1, ca tara trebuie sa ramana un stat suveran si independent, adaugand ca alaturarea Romaniei, ca o cale de a intra in UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune.

”Consider ca este foarte important si aceasta, desigur, este politica noastra, cred ca si politica de aici. Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent in cadrul unor granite sigure. Alaturarea Romaniei de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, in Moldova”, a spus ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Republica Moldova.

El a mai aratat ca ”ceea ce va face lucrurile mai bune in Moldova este cooperarea dintre clasa politica si oamenii din Moldova pentru ca ei toti sa contribuie la realizarea unei tari mai bune pentru moldoveni”.

Citeste si:
Peste 50 de alerte false cu bombă în Republica Moldova în ultimele...
Peste 50 de alerte false cu...

”Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile sale provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova”, a mai mentionat James Pettit, precicand ca potentialul este foarte mare.

Potrivit oficialului american, este regretabil ca atat de multi cetateni au plecat din Moldova de la independenta ei, nereusind sa gaseasca un serviciu sau sa vada un viitor pentru ei aici, transmite News.ro.

”Cred ca este foarte important ca sa se incerce sa faca lucrurile mai bune aici pentru ca cel putin o parte din cei plecati, sa fie atrasi inapoi pentru a contribui. Sunt foarte multi moldoveni care ar dori sa se intoarca, daca ar simti ca pot contribui si daca ar fi vreo sansa ca lucrurile care sunt atat de problematice acum, ar putea fi rezolvate. Nu este usor, multi oameni si-au pierdut increderea in clasa politica, in guvern, dar este important sa nu-ti pierzi increderea, este important sa aiba incredere in ei insisi ca moldoveni si sa se recunoasca pe ei insisi ca moldoveni, ca o nationalitate aparte si o tara aparte pentru a face acest loc mai bun”, a mai spus James Pettit.

Citeste si:
Florin Cîțu a întrerupt declarația de la Parlament considerând că...
Florin Cîțu a întrerupt...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.