CGMB a aprobat, joi, suplimentarea cu 15 milioane de lei a sumelor alocate pentru Catedrala Manturii Neamului si alocarea a 4.500.000 de lei pentru Manastirea Antim, decizia fiind luata cu 31 voturi "pentru" si 20 "impotriva". Alti doua milioane de lei pentru lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au fost alocati in februarie, cand a fost votat bugetul din acest an al Capitalei.

“Se aproba suma de 4.500.000 lei sprijin financiar pentru Manastirea Antim si suplimentarea cu 15.000.000 lei a sumei aprobate prin HCGMB 32/2016 cu modificarile si completarile ulterioare sprijin financiar pentru Patriarhia Romana pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului”, se arata in proiectul de hotarare supus aprobarii in CGMB.

In raportul de specialitate care insoteste documentul se precizeaza ca, in bugetul Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic, pentru Patriarhia Romana a fost aprobata suma de doua milioane de lei, sprijin pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului. Banii au fost alocati la votarea bugetului propriu al municipiului Bucuresti pe anul 2016, aprobat prin HCGMB 32/29.02.2016, cu modificarile ulterioare.

Consilierii PNL au anuntat, intr-o conferinta de presa organizata inaintea sedintei CGMB, ca vor vota impotriva proiectului de suplimentare a fondurilor pentru Catedrala Mantuirii Neamului.

Ana Maria Ciceala de la USB a anuntat inainte de vot ca USB va vota impotriva acestui punct.

"Pentru subpunctul finantarii catedralei nu exista justificari. Nici USB, nici cetatenii Bucurestiului nu au aflat cum s-au cheltuit 26 milioane lei alocati pentru acest obiectiv intre anii 2011-2016. USB doreste consultare publica care sa fie reprezentativa pentru populatia Bucurestiului. Dorim sa ni se puna la dispozitie rapoartele de finantare si cele privind stadiul lucrarilor, iar primarul Gabriela Firea sa fie mandatata sa ceara documente justificative pentru banii alocati de toate institutiile statului. Ciucu A doua modificare de buget in mai putin de o luna si impresia este ca nu ati facut o analiza pentru a vedea care sunt prioritatile de dezvoltare pentru Bucuresti. Acesti bani ar putea fi dati, spre exemplu, pentru igienizarea spitalelor din Bucuresti. Ar putea fi un mod mai bun de a cheltui acesti bani. In lipsa unei fundamentari, aceste propuneri cred ca asigura cheltuirea mai buna a acestor bani. Cat stilul de lucru este de a primi solicitari de la diferite institutii, la fiecare sedinta vom avea o rectificare bugetara. Mai sunt cateva luni pana la sfarsitul anului si daca nu vom avea o viziune despre prioritati, va fi un an pierdut. Cand veniti cu o astfel de viziune, am dori sa fie mai bine fundamentata. Ar trebui sa separam catedrala de restul propunerilor din proiect", a declarat ea.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Marcu Florica, de la directia Economica din PMB, a precizat ca proiectul a fost intocmit la solicitarea a sapte institutii de interes public si ca prin proiect se propun redistribuiri de sume intre bugetele unor institutii, potrivit News.ro.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a precizat ca nu se realizeaza o rectificare bugetara, ci o redistribuire de credite in cadrul acelorasi capitol bugetare.

“S-a facut observatia ca intr-o luna si cateva zile de la inceputul mandatului noii administratii, aceasta ar fi prima suma alocata, de circa 3 milioane de euro pentru continuarea lucrarilor catedralei. De la inceputul mandatului nostru, PMB a realizat cheltuieli legale din bugetul aprobat de fostul CGMB in valoare de 60 de milioane euro: 12 milioane investitii si restante la subventie pentru reteaua de termoficare, pentru transportul in comun: 11 milioane de euro, 20 milioane de euro plati pentru institutii subordinate. Suma solicitata PMB si proiectul de Hotarare pe care vi-l supun votului se refera la contributia municipalitatii pentru finalizarea obiectivului national care este pe teritoriul Capitalei. Baza legala este o ordonanta de urgenta din2005”, a spus Firea.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Ea a mentionat ca mai multe autoritati locale din tara au contribuit pentru finantarea catedralei, care nu e doar o simpla biserica.

“E vorba despre nu doar un lacas de cult, ci un loc in care va exista cantina sociala, scoala pentu elevi, after school, cabinet medical, sala de spectacole de muzica sacra. Functionalitatea nu e strict teologica, ci merge mult spre zona de educatie si cultura. In ultimele zile s-a afirmat ca dam banii pentru o biserica, dar e mult mai mult de atat. Stimati consilieri, inteleg logica in care ne desfasuram activitatea, ecuatia politica si precampania electorala, va ascult pe fiecare in parte, dar vreau sa va spun ca cele afirmate in ultimele 2-3 zile nu sunt lucruri reale. Cu privire la planul de modernizare a spitalelor din Capitala, in cateva zile va fi gata inventarul celor 19 spitale, iar planul de investitii e mult mai ambitios decat alocarea a 3 milioane de euro pe care azi va rog sa o aprobati pentru finalizarea acestei constructii”, a argumentat Firea.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Parintele Crangasu, de la Patriarhia Romana a afirmat: "In calitatea pe care o am, de consilier patriarhal responsabil de Catedrala Mantuirii Neamului, am facut eforturi in toata tara considerand ca acest obiectiv e bine sa fie cunoscut si sustinut in toata tara. Am observat ca dorinta de a sprijini obiectivul national e foarte puternica in toate zonele, cu exceptia celor maghiare. As vrea sa va spun ca si noi clericii am fost surprinisi cat de vechi si de important a fost considerat proiectul de un neam intreg. Se pare ca ideea lansarii acestui proiect a fost a lui Mihai Eminescu care se afla in redactia Ziarului Timpul. In 1884, Parlamentul a adoptat o lege prin care s-a instituit obligatia de a ridica catedrala si s-a alocat si buget. Ulterior, personalitatile cele mai importante ale tarii s-au preocupat si au cautat locul in care sa fie amplasata catedrala. Proiectul a inceput dupa 130 de ani de amanare si Patriarhia a facut eforturi pentru a nu fi intrerupte lucrarile. Riscam ca acest proiect sa se transforme intr-un simbol al esecului generatiei noastre. Noi ne dorim ca in nul viitor sa finalizam catedrala pentru ca in 2018 sa putem face cele mai importante ceremonii de 100 de ani de statatlitate. Biserica nu mai poate singura sa construiasca aceasta catedrala.

Citeste si:
Bogdan de la Ploiești, gest de milioane pentru niște copii...
Bogdan de la Ploiești, gest...

Un proiect de acordare a sumei de 10 milioane de lei din bugetul Sectorului 1 a fost pe ordinea de zi a sedintei din 28 iulie a Consiliului Local. Proiectul a fost respins, dupa dezbateri aprinse in sedinta CL al Sectorului 1.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.