Valer Dorneanu a fost ales, miercuri, presedinte al Curtii Constitutionale pentru un mandat de 3 ani.

Mandatul de presedinte al Curtii Constitutionale (CCR) este de 3 ani si poate fi reinnoit. Valer Dorneanu a fost ales presedinte al CCR intr-o sedinta cu usile inchise a Curtii in noua componenta, dupa ce Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache au depus juramantul ca judecatori.

Plenul Curtii Constitutionale s-a reunit miercuri, la ora 14.00, pentru prima data dupa reinnoirea CCR cu trei judecatori, pentru a alege, prin vot, noul presedinte al forului. Conform unor surse politice, Livia Stanciu, propusa de Presedintie, si Valer Dorneanu, propus de Camera Deputalor, au candidat pentru functia de presedinte al CCR, potrivit NEWS.ro.

Cei trei noi judecatori ai Curtii Constitutionale, Livia Stanciu, Attila Varga si Marian Enache, au depus juramantul, miercuri, la Palatul Cotroceni. Livia Stanciu a fost propusa in CCR de catre presedintele Klaus Iohannis, Attila Varga a fost propus de Camera Deputatilor, iar Marian Enache, de Senat.

In urma noilor numiri, in componenta Curtii Constitutionale sunt patru judecatori sustinuti de PSD (Marian Enache, Attila Varga, Valer Dorneanu si Simona Maya Teodorescu), doi desemnati de Parlament la propunerea PNL (Mona Pivniceru si Stefan Minea - acesta din urma fiind numit cu sustinerea fostului PDL), doi judecatori numiti de catre fostul presedinte Traian Basescu (Daniel Morar si Petre Lazaroiu) si unul, Livia Stanciu, desemnat de actualul presedinte, Klaus Iohannis.

Judecatorii CCR sunt numiti pe o perioada de 9 ani, innoirea mandatelor avand loc o data la trei ani pentru un numar de trei membri. Acestia sunt numiti de Camera Deputatilor, Senat si Presedintie.

Valer Dorneau si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala in anul 2013, astfel ca urmeaza sa il incheie in anul 2022.

In varsta de 71 de ani, Dorneanu a fost, in perioada 1967-1974, procuror la Procuraturile locale ale sectoarelor 5 si 6 din Municipiul Bucuresti, iar pana in 1980 a fost expert pe probleme de legislatia muncii in Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania. Pentru urmatorii 5 ani, Dorneanu a fost procuror la Directia Recursuri Extraordinare Civile din Procuratura Generala. Apoi, pana in 1989, a fost consilier la Consiliul Legislativ.

Citeste si:
Măsurile fiscale propuse de Guvernul Ciolacu, analizate de CCR
Măsurile fiscale propuse de...

Dupa Revolutie, Valer Dorneanu a fost membru in Comisia juridica si Constitutionala a Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (CPUN), iar in perioada 1990-1992, consilier pe probleme de legislatie la Presedintie.

In perioada 1992-1995, Dorneanu a fost ministru pentru Relatia cu Parlamentul, iar in perioada 1995-2000 a fost presedintele Consiliului Legislativ.

Valer Dorneanu a fost membru PSD, fiind deputat in doua legislaturi, din 2000 pana in 2008. In legislatura 2000-2004, Valer Dorneanu a fost presedintele Camerei Deputatilor.

La alegerile parlamentare din 2008, a candidat pentru un nou mandat de deputat, insa nu a fost ales. El a detinut insa, pana in 2010, functia de secretar general adjunct al Camerei Deputatilor.

In perioada 2010-2013, a fost adjunct al Avocatului Poporului, iar in iulie 2012 a fost numit interimar la conducerea institutiei, dupa revocarea lui Gheorghe Iancu.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Valer Dorneanu este doctor in Drept.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.