Politica 31 Mai 2016 12:20
Presedintele Klaus Iohannis a transmis marti Ministerului Justitiei cererea de urmarire penala pe numele a patru fosti ministri.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis marti, 31 mai a.c., Ministrului Justitiei cererea de urmarire penala a domnului Tanasescu Nicolae Mihai, fost Ministru al Finantelor Publice in perioada 2000 - 2004; a domnului Popescu Ioan Dan, fost Ministru al Economiei si Comertului in perioada 2003 - 2004; a domnului Vladescu Teodor Gheorghe Sebastian, fost Ministru al Finantelor Publice in perioada 2005 – 2007, respectiv in perioada 2009 – 2010 si a domnului Pogea Gheorghe, fost Ministru al Finantelor Publice in perioada 2008 – 2009, pentru a se proceda conform legii", potrivit unui comunicat de presa emis de Administratia Prezidentiala.

Presedintia a instiintat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie referitor la formularea acestor cereri, potrivit sursei citate.

Cererile DIICOT de avizare a inceperii urmaririi penale pentru patru fosti ministri au ajuns marti la Administratia Prezidentiala.

Procurorii DIICOT au cerut Presedintelui Romaniei incuviintarea inceperii urmaririi penale pentru fostii ministri Mihai Tanasescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vladescu si Gheorghe Pogea, fiind suspectati de constituire a unui grup infractional organizat, in dosarul Rompetrol II.

"In cauza exista suspiciunea rezonabila ca in perioada septembrie-octombrie 2003, ministrul Finantelor Publice,Tanasescu Claudiu Mihai si ministrul economiei si comertului, Popescu Ioan Dan si-au exercitat cu rea credinta atributiile de serviciu, in urma unei intelegeri cu Patriciu Dan Costache, George Philip Stephenson si Nicolcioiu Alexandru, in sensul initierii si promovarii OUG 118/2003 prin care datoriile bugetare restante ale S.C.Rompetrol Rafinare S.A. la data de 30.09.2003 in cuantum de aproximativ 603.000.000 USD au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice", anunta DIICOT intr-un comunicat de presa.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Potrivit legii, fostii ministri care nu au calitatea de parlamentari nu pot fi urmariti penal, pentru fapte savarsite in timpul mandatului lor, decat dupa incuviintarea cererii procurorilor de catre seful statului, precizeaza MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.