Politica 30 Mai 2016 11:47
Afirmatiile presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, pe tema scutului anti-racheta trebuie tratate cu toata seriozitatea, fiind necesara o analiza privind riscurile si amenintarile la adresa Romaniei la nivelul tuturor institutiilor cu rol in asigurarea securitatii, considera liberalii.

''Am luat act cu surprindere de declaratiile de la Atena ale Presedintelui Federatiei Ruse referitoare la presupusul rol ofensiv al scutului anti-racheta si la posibile masuri de retorsiune. Nu este pentru prima oara cand oficiali rusi abordeaza tema respectiva de pe aceste pozitii dar, in momentul in care Federatia Rusa alege acest nivel de comunicare, sunt necesare lamuriri suplimentare din partea tuturor decidentilor politici din Romania. Cat priveste masurile de retorsiune, afirmatiile liderului de la Moscova trebuie tratate cu toata seriozitatea si efectuata o analiza privind riscurile si amenintarile la adresa Romaniei la nivelul tuturor institutiilor cu rol in asigurarea securitatii nationale, in coordonare cu aliantele si organizatiile din care face parte tara noastra'', transmite PNL prin intermediul unui comunicat de presa semnat de secretarul executiv PNL Radu Carp.

Liberalul reitereaza ca scutul anti-racheta are un rol strict defensiv si vizeaza un alt tip de amenintari decat cele venite din partea Federatiei Ruse.

''Acest scut nu incalca nicio obligatie internationala a Romaniei, este asumat in baza calitatii de membru NATO si reprezinta o componenta extrem de importanta in ceea ce priveste asigurarea securitatii continentului european, nu doar a unui stat sau grup de state. Orice afirmatie care contrazice aceste adevaruri nu are decat rolul de a induce in eroare opinia publica. Salutam reactia MAE roman, precum si cea a purtatorului de cuvant al NATO, reactii convergente care arata ca stabilirea si promovarea adevarului este esentiala in relatia cu Federatia Rusa'', conchide Radu Carp.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat Romania si Polonia ca s-ar putea afla in raza de actiune a rachetelor ruse, pe fondul gazduirii elementelor sistemului antiracheta american, considerat o amenintare la adresa Moscovei, relateaza Reuters.

Citeste si:
Gheboasă a pornit de jos. Ce făcea pentru 84 de lei pe zi, pe...
Gheboasă a pornit de jos. Ce...

Aflat in vizita in Grecia, Putin a reiterat avertismentul asupra sistemului antiracheta din Romania, acuzand ca desi Moscova a solicitat in nenumarate randuri ca va lua masuri represive in caz contrar, Washingtonul si aliatii sai au ignorat aceste avertismente, relateaza MEDIAFAX.

"Daca ieri in acele zone din Romania oamenii nu stiau pur si simplu ce inseamna sa fie tinte, atunci azi vor fi fortati sa ia anumite masuri pentru a-si asigura securitatea", a declarat Putin vineri seara la o conferinta de presa in Atena, alaturi de premierul grec Alexis Tsipras. "Va fi aceeasi situatie si in cazul Poloniei", a avertizat liderul rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.