Politica 27 Mai 2016 15:58
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, vineri, ca CSAT a aprobat un plan de actiuni privind situatia din sanatate, urmand ca, pana la sfarsitul lunii iunie, Guvernul sa elaboreze norme privind procedurile, masurile de control si laboratoarele medicale.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca membrii CSAT au analizat situatia din sanatate si ca nu este vorba doar despre un aspect singular, ci despre siguranta vietii oamenilor si sanatate publica, aici integrandu-se atat problema dezinfectantilor folositi in spitale, cat chestiuni care tin de medicamente si de siguranta alimentara, scrie MEDIAFAX.

Iohannis a spus ca CSAT a aprobat un plan de actiuni, care vizeaza adoptarea de noi norme, proceduri, masuri de control si laboratoare.

"Avem nevoie de norme aliniate la cerintele standard ale UE referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sanctiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme sa fie elaborat la nivel de Guvern pana la sfarsitul lunii iulie. In acest scop la Guvern se va constitui un grup de experti, unde participa medici, biologi, chimisti, specialisti in siguranta alimentara si alte categorii de specialisti, care sa lucreze la acest pachet de norme", a spus presdintele.

Iohannis a explicat ca normele se refera la felul in care sunt puse biocidele pe piata, dar si curatenia, dezinfectia si sterilizarea in spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, activitatea de control si inspectie sanitara de stat, precum si intarirea capacitatii de control a Ministerului Sanatatii.

"De asemenea, va trebui reglementat modul de coordonare a activitatii intre domeniile sanatatii umane, veterinare, alimentatiei publice si cresterii animalelor pentru stabilirea unor masuri in vederea utilizarii eficiente a antibioticelor. Guvernul Romaniei va urmari implementarea tuturor obiectivelor stabilite in planul strategic de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale 2016 – 2018, prin care sunt dispuse masuri privind preventia, reducerea incidentei, monitorizarea si cresterea capacitatii de diagnostic al infectiilor intraspitalicesti", a mai spus presedintele.

Citeste si:
Propunerile de buget pe 2020 pentru institutiile din aparare
Propunerile de buget pe 2020...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.