Politica 27 Mai 2016 16:26
Guvernul diversifica mecanismele de colectare a fondurilor pentru ''Cumintenia Pamantului'', pe ordinea de zi a sedintei de vineri figurand o ordonanta de urgenta care face posibila din punct de vedere legal acceptarea propunerilor de sprijinire a campaniei venite din partea sectorului privat.

La aproape doua luni de la adoptarea OUG privind campania de atragere de fonduri pentru achizitia sculpturii, guvernantii si-au dat seama ca mecanismul de colectare instituit prin OUG nr .10/2016 s-a dovedit insuficient pentru atragerea sumei care va completa fondurile alocate de la bugetul de stat, precum si de faptul ca timpul ramas pentru finalizarea colectei publice este foarte scurt in raport cu suma necesara.

Astfel, pentru ca achizitia sa poata fi dusa la bun sfarsit, Executivul arata ca este nevoie de crearea mecanismelor de colaborare cu persoanele juridice interesate, scrie MEDIAFAX.

''Astfel, in prezent prin masurile luate s-a constatat ca pentru realizarea unei campanii vaste si de larga anvergura de strangere de fonduri, anumite mecanisme nu au fost avute in vedere de OUG nr. 10/2016 si, prin urmare, nu exista temeiul legal pentru utilizarea acestora. Astfel, in lipsa unor prevederi exprese, este imposibila acceptarea propunerilor de sprijinire a campaniei de strangere de fonduri venite din partea sectorului privat. In acest context, este necesara completarea ordonantei cu prevederi care sa permita si alte parghii de strangere a donatiilor (spre exemplu, parteneriate cu ONG, utilizarea colectarii prin serviciile de mesagerie scurta-SMS, donatii on-line etc.), precum si prin diferitele colaborari cu persoanele juridice din sectorul privat care sunt in masura sa acorde sprijin in campania de strangere de fonduri. Avand in vedere ca mediul on-line este in mare masura un mediu propice si foarte utilizat la acest moment, se impune luarea de masuri legislative si administrative pentru asigurarea diferitelor metode de colectare prin instrumente de plata electronice. In acest sens, mentionam ca modalitati de colectare: S.M.S.-uri, Servicii de tip "Teledon", licitatii publice, cutii virtuale de donatie, evenimente speciale organizate in acest scop'', se arata in nota de fundamentare a OUG.

Potrivit proiectului de ordonanta, Ministerul Culturii poate incheia contracte cu persoane juridice de drept privat cu sau fara scop lucrativ, pentru a sprijini colectarea fondurilor, in numele, pe seama Ministerului Culturii si in scopul achizitionarii sculpturii.

Persoanele juridice vor fi selectate in conditii transparente si nediscirminatorii, avand la baza capacitatea administrativa a acestora de a sprijini colectarea fondurilor si/sau experienta in colectarea donatiilor. Cerintele minime privind capacitatea administrativa de a sprijini colectarea fondurilor si/sau experienta in colectarea donatiilor vor fi stabilite prin ordin al Ministrului Culturii. Persoanele juridice vor deschide pentru colectarea donatiilor conturi proprii, distincte, prin intermediul carora urmeaza a se derula doar operatiuni de incasare a donatiilor si, respectiv de virare catre contul deschis de Ministerul Culturii la Trezorerie, mai prevede actul normativ.

Guvenul Romaniei si Ministerul Culturii au lansat oficial in urma cu o saptamana campania de sustinere a subscriptiei nationale pentru achizitia operei lui Constantin Brancusi ''Cumintenia pamantului''. Campania se va derula pana pe 30 septembrie si are nevoie de un sprijin cat mai larg.

Citeste si:
PSD și PNL au decis bugetul României pe 2024. Educația va primi...
PSD și PNL au decis bugetul...

Achizitia operei se va face printr-un efort conjugat al statului roman si al cetatenilor: suma de cinci milioane de euro va fi alocata de Guvern si e nevoie ca sase milioane de euro sa fie colectate cu ajutorul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.