Politica 10 Mai 2016 16:15
Presedintele Comisiei de statut, Bogdan Niculescu Duvaz, a declarat ca Statutul permite revocarea lui Valeriu Zgonea din functia de presedinte al Camerei, afirmand ca Birourile Permanente urmeaza sa ia act de faptul ca acesta nu mai are sprijin politic, iar revocarea va fi anuntata in plen, fara vot.

Bogdan Niculescu Duvaz a sustinut ca nu mai este nevoie de niciun vot al plenului Camerei Deputatilor privind revocarea din functia de presedinte al Camerei Deputatilor, pentru ca articolul 32 din statutul deputatilor si senatorilor prevede pierderea automata a functiei in momentul in care este retras sprijinul politic.

"In ceea ce priveste problema domnului Zgonea problema este relativ simpla pentru ca in Statut, in Legea nr. 96, care este lege organica, figureaza la articolul 32, alineatul 3, in mod clar, la retragerea sprijinului politic pierderea automata a postului pe care l-a obtinut prin sprijin politic", a declarat Presedintele Comisiei de statut, Bogdan Nicolae Duvaz, la finalul sedintei de comisiei.

Presedintele Comisiei de statut a sustinut ca Birourile Permanente reunite urmeaza sa constate daca s-a respectat articolul 32, alineatul 3, respectiv retragerea sprijinului politic, urmand sa se prezinte plenului revocarea lui Valeriu Zgonea.

"Eliberarea acestei pozitii, oricare dintre ele si nu numai, se pierde automat, nu se voteaza nimic si se informeaza plenul dupa ce Birourile permanente reunite, pentru ca se folosesc instrumente ale Camerelor reunite, pot sa constate ca s-au respectat conditiile articolului 32, alineatul 3. Birourile permanente vor constata daca s-a respectat articolul 32, alineatul 3, respectiv retragerea sprijinului politic si automat se prezinta plenului constatarea ca nu mai poate sa ocupe aceasta functie", a afirmat Duvaz.

Social-democratul a precizat ca decizia Comisiei a fost luata cu 5 voturi pentru si unul impotriva, de la PNL.

"Cinci voturi pentru, prin prezenta (nu prin telefon-n.r) pentru ca au venit pe rand", a declarat Duvaz intrebat cate voturi au fost exprimate „pentru” si de ce doar patru membri au fost vazuti intrand in sala de sedinte.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

"Florin Iordache a venit mai devreme si am stat de vorba pentru ca se suprapun comisiile, ca sa nu fie confuzii", a sustinut Duvaz.

Bogdan Niculescu Duvaz a mai spus ca nu este nevoie de modificarea Regulamentului pentru a-l revoca pe Zgonea, precizeaza MEDIAFAX.

"Nu este nevoie de modificarea Regulamentului (…) Regulamentul fiind conform CCR subsidiar legii, adica urmand legea, nu poate contrazice legea", a mai spus Duvaz.

Articolul 32, alin 3 din statut prevede ca "pierderea sprijinului politic de catre deputat sau senator atrage de drept incetarea calitatii de titular al oricarei functii obtinute prin sustinere politica".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.