Politica 6 Mai 2016 14:04
Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind promulgarea legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau la 7 octombrie 2015.

Legea promulgata de presedinte a fost adoptata la sfarsitul lunii aprilie de Senat, admitand partial cererea de reexaminare trimisa Parlamentului de presedintele Klaus Iohannis si pastrand articolul privind impunerea de conditii Chisinaului.

Senatorii intentionau sa elimine un articol prin care notificarea si confirmarea indeplinirii masurilor si conditionalitatilor necesare eliberarii transelor se face prin schimb de scrisori aprobat prin hotarare de Guvern, insa raportul comisiei sesizate in fond a fost respins in plen.

Acordul semnat la 7 octombrie 2015, la Chisinau, prevede asistenta financiara rambursabila intre Romania, in calitate de imprumutator si Republica Moldova in calitate de imprumutat, in suma de pana la 150.000.000 de euro, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, spre reexaminare, in noiembrie 2015, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova. Seful statului si-a motivat decizia si a explicat ca nu are incredere in faptul ca Republica Moldova va continua reformele.

"Cererea de reexaminare asupra Legii pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova nu inseamna o usa inchisa si nici renuntarea la ajutorul pe care il dam romanilor de peste Prut. A fost singurul instrument juridic avut la dispozitie pentru ca imprumutul de 150 de milioane de euro sa fie reportat pana dupa clarificarea evolutiilor de la Chisinau. In functie de aceste evolutii, legea se poate intoarce oricand la promulgare. Romania ramane in continuare acelasi sustinator al Republicii Moldova in parcursul sau pro-european", a scris presedintele in mesajul sau.

Mai mult, Romania a conditionat acordarea banilor de adoptarea unor reforme de catre Chisinau.

La sfarsitul lunii ianuarie, premierul Dacian Ciolos i-a trimis omologului sau moldovean o lista care include 7 masuri pentru crearea conditiilor necesare transferarii primei transe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro.

Citeste si:
Dorian Popa a cheltuit 4 milioane de euro în ultimii cinci ani:...
Dorian Popa a cheltuit 4...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.