Premierul Dacian Ciolos prezinta luni, in fata deputatilor, incepand cu ora 16,00, aspecte legate de reforma statutului functionarului public.

"Intentia mea este chiar sa merg saptamana viitoare, luni, in Parlament, in Camera Deputatilor, sa lansam dezbaterea, sa vin acolo cu cateva idei pe care le avem legate de reforma administratiei. Cert este ca vrem sa abordam partea de reforma a statutului functionarului public, sa clarificam aspecte legate de statutul functionarului public si la nivel central si la nivel local'', a precizat primul-ministru.

''Obiectivul nostru ar fi sa mergem spre competenta, transparenta si profesionalism, atat in procesul de recrutare a functionarilor publici, cat si in procesul de evolutie a carierei lor. Sa recastigam increderea in faptul ca functionarul public lucreaza in interesul cetateanului in primul rand si ca nu trebuie sã depinda pe ascuns de politic", le-a spus marti Dacian Ciolos primarilor participanti la Adunarea Generala a Asociatiei Oratelor din Romania (AOR), informeaza MEDIAFAX.

Retail jobs

In aceeasi zi, ministrul Dezvoltarii Regionale, Vasile Dincu, a declarat ca va prezenta in saptamanile urmatoare Strategia de formare a functiei publice, afirmand ca primarii care vor castiga alegerile din iunie ar putea urma cursuri de pregatire si perfectionare.

''Strategia de formare a functiei publice pe care o avem in acest moment in vedere si pe care o pregatim o voi prezenta saptamanile viitoare si in comisia de administratie. (…) Unul dintre principiile noastre cele mai importante este ca indiferent de modul in care cineva ajunge sa lucreze in administratia publica, prin alegeri sau prin concurs, trebuie sa participe la un sistem de formare pentru orice functie publica'', a precizat Dincu la finalul sedintei Comisiei de administratie a Camerei Deputatilor, unde a participat in calitate de invitat.

Tot Dincu declara in ianuarie ca standardele nu se vor aplica imediat celor care sunt deja in functie. "Cateodata se vorbeste ca Guvernul vrea sa dea afara functionari. Nu este vorba de asta. In orice sistem, atunci cand s-a facut reforma unui sistem al functiei publice au fost perioade de gratie de doi sau trei ani in care oamenii au putut sa ajunga la un anumit standard de pregatire si de asemenea se stabilesc de exemplu modalitati si tipuri de performante pe care oamenii trebuie sa le atinga in dinamica unei profesii, pentru ca nu poti sa intri functionar public si sa ramai stapanul acelei functii toata viata(...). In legatura cu asta, sigur ca sunt gandite si sistemele de remuneratie si salarizare din orice zona", a spus Dincu.

Citeste si:
Cioloș și Mituța consideră că Planul Strategic Național pentru...
Cioloș și Mituța consideră că...

Deputatii din Comisia de munca au dezbatut, marti, timp de sapte ore, legea pentru adoptarea OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in 2016 si alte masuri fiscal-bugetare, adoptand 130 de amendamente, printre care cel ce prevede egalizarea salariilor functionarilor din administratia locala cu a celor din administratia centrala, cu un impact bugetar de 1,6 miliarde de lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.