Camera Deputatilor a adoptat miercuri, un proiect de lege privind locuintele ANL potrivit caruia valoarea de vanzare a unui imobil ANL se pondereaza cu un coeficient determinat de 1.00 pentru Bucuresti si municipiile de importanta nationala, urmand ca pretul locuintelor ANL din Capitala sa scada.

"Chiria se stabileste anual de catre autoritatile administratiei publice locale, autoritatile administratiei publice locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti si/sau autoritatile administratiei publice centrale si va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, recuperarea investitiei, in functie de durata normala stabilita potrivit prevederilor legale, precum si o cota de maximun 1%. Cota de maximum 1% se aplica la valoarea de inlocuire a locuintei, stabilita conform normelor metodologice pentru punerea in aplicare a prezentei legi", potrivit proiectului de modificare a Legii nr.152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte.

De asemenea, proiectul de lege stabileste ca "valoarea de vanzare stabilita, conform prevederilor literei d), se pondereaza cu un coeficient determinat in functie de ierarhizarea localitatilor pe ranguri, stabilita prin Legea nr. 351/201, cu modificarile si completarile ulterioare" astfel ca pentru Capitala Romaniei si municipiile de importanta nationala coeficientul de ponderare este de 1,00, relateaza MEDIAFAX.

Potrivit expunerii de motive Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte," inca de la data intrarii in vigoare, a fost o lege care trata in mod egal si echitabil toti cetatenii care intrau sub incidenta prevederilor sale, fara a face diferentieri intre acestia, fara privilegii sau discriminari, asa cum prevede Constitutia Romaniei". Ulterior insa, prin amendarea legislatiei s-a ajuns la situatia in care preturile locuintelor ANL din municipiul Bucuresti au crescut.

"S-a ajuns in situatia in care, pe teritoriul tarii, chiriasii din locuintele ANL pot cumpara la valori egale sau mai mici decat valoarea de inlocuire, spre deosebire de chiriasii locuintelor aflate pe teritorul Municipiului Bucuresti, care vor trebui sa achite o valoare majorata cu 40%. Pretul de vanzare al locuintelor ANL in orasele de pe teritoriul tarii variaza prin ponderare a valorii de inlocuire in marja 0,9-1,0, doar pentru locuintele ANL din Bucuresti s-a decis un indice de ponderare aberant si nesustenabil de 1,40", potrivit expunerii de motive.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Camera Deputatilor este for decizional, legea va fi transmisa la presedintelui Romaniei pentru promulgare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.