Razvan Murgeanu, fost consilier de stat in cadrul Administratiei prezidentiale in mandatul lui Traian Basescu, a fost retinut de procurorii DNA fiind suspect de trafic de influenta, dare de mita si instigare la spalare de bani.

Potrivit unui comunicat, Razvan Gheorghe Murgeanu a fost retinut pentru 24 de ore fiind suspect de trafic de influenta, dare de mita si instigare la infractiunea de spalare a banilor si dus in Arestul Capitalei. In acelasi dosar a mai fost retinuta si Gabriela Simion- Gangoe, "practician in insolventa sub aspectul savarsirii infractiunilor de intermedierea ori inlesnirea efectuarii unor operatiuni comerciale sau financiare, de catre persoana care are sarcina de a supraveghea, a controla, a reorganiza sau a lichida un operator economic privat, complicitate la trafic de influenta, complicitate la dare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata si spalare a banilor, in forma continuata".

Procurorii l-au retinut pentru 24 de ore si pe Valentin Stanescu, director in cadrul Primariei Sectorului 5, la data faptei, pentru luare de mita, se mai transmite in comunicat.

Potrivit anchetatorilor "in perioada iulie 2015 – februarie 2016, inculpata Gangoe – Simion Gabriela, in calitate de practician in insolventa, a dispus plata din conturile unei societati comerciale, aflata in supravegherea sa, a sumei totale de 63.670,07 lei, reprezentand remuneratie incasata nelegal. Aceasta suma de bani a fost disimulata prin emiterea unor facturi reprezentand servicii de audit, ce nu au fost prestate in realitate, de catre o firma pe care o controleaza printr-o ruda de-a sa, catre societatea platitoare sau subcontractori ai acesteia".

Totodata procurorii sustin ca "in perioada 22.06.2011 – 08.06.2012, Primaria Sectorului 5 si o asociere formata din doua firme (una dintre ele fiind societatea aflata in insolventa, la care am facut referire mai sus), au incheiat mai multe contracte avand ca obiect executarea, finalizarea si intretinerea lucrarilor de reabilitare termica a unui numar de 85 imobile situate in sectorul 5 al municipiului Bucuresti, in valoare totala de 71.892.541 lei, fara TVA".

Trafic de influenta - 15.000 de euro

"La data de 31 decembrie 2015, Primaria Sectorului 5 Bucuresti a platit catre asocierea respectiva suma totala de 8.500.000 lei, reprezentand o plata partiala pentru serviciile prestate. Pentru a se efectua plata respectiva dar mai ales pentru a influenta functionarii ce aveau atributii in acest sens, inculpatul Stanescu Valentin, in calitate de director in cadrul Primariei Sector 5 Bucuresti, a pretins de la reprezentantii asocierii respective, prin intermediul inculpatului Murgeanu Gheorghe Razvan, suma de 15.000 de euro. La randul sau, acesta din urma a pretins de la inculpata Gangoe – Simion Gabriela, pe langa suma de bani respectiva, alti 15.000 euro, pentru sine, in scopul de a-si trafica influenta in directia aratata mai sus, lucru cu care aceasta a fost de acord", se mai spune in acelasi comunicat dat de DNA si citat de MEDIAFAX.

Contracte atribuite cu comision

De asemenea "Gangoe – Simion Gabriela, in baza intelegerii prealabile cu Murgeanu Gheorghe Razvan, a explicat conducerii firmei pe care o supraveghea ca cei 8,5 milioane lei au fost virati de Primaria Sectorului 5 „cu niste conditii” si ca se impunea plata unor comisioane. Astfel, inculpata a dispus subcontractarea unor lucrari de remediere la blocurile ce au facut obiectul unuia dintre contracte catre o societate comerciala. De asemenea inculpata a mai dispus si plata din contul societatii pe care o supraveghea, in calitate de practician in insolventa, in contul subcontractorului a sumei totale de 600.000 de lei, ce include: contravaloarea lucrarilor de remediere, comisionul de 15.000 de euro pretins de inculpatul Murgeanu Gheorghe Razvan pentru exercitarea influentei asupra directorului Stanescu Valentin din cadrul Primariei Sector 5 Bucuresti, comisionul de 15.000 de euro promis directorului Stanescu Valentin pentru aprobarea documentatiei aferente platii de 8.500.000 de lei, a platilor ce urmeaza a fi efectuate pana la suma totala de incasat si pentru deblocarea garantiilor contractuale, suma de 15.000 de euro promisa de inculpata Gangoe – Simion Gabriela persoanelor din conducerea societatii pe care o supraveghea, pentru a nu se opune celor aratate mai sus, comisionul de 173.777 lei, reprezentand suma pretinsa de inculpata Gangoe – Simion Gabriela pentru incasarea creantei de 8,5 milioane lei si obtinerea sprijinului inculpatilor Murgeanu Gheorghe Razvan si Stanescu Valentin", mai informeaza DNA.

Citeste si:
PSD depune plângere penală la DNA împotriva PNL
PSD depune plângere penală la...
Citeste si:
Te inteapa inima? Afla care ar putea fi cauza
Te inteapa inima? Afla care...

Procurorii sustin ca "aceasta din urma suma de bani a fost virata in contul aceleiasi firme pe care inculpata o controleaza prin intermediul unei rude. De asemenea, in acelasi scop, de a disimula provenienta sumelor de bani si a drepturilor asupra acestora, inculpata Gangoe –Simion Gabriela l-a instigat pe administratorul societatii subcontractoare sa efectueze plata unei sume de 3.000 de euro (reprezentand o parte din comisionul in suma de 15.000 de euro pretins de Murgeanu Gheorghe Razvan) catre o alta persoana cu titlu de folos necuvenit pentru exercitarea influentei asupra directorului Stanescu Valentin si a altor persoane din cadrul Primariei Sector 5 in scopul aratat mai sus".

Propunere de arestare preventiva

Gabriela Simion-Gangoe si Razvan Gheorghe Murgeanu urmeaza sa fie prezentati, miercuri, Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Fostul consilier prezidential a ajuns marti la DNA pentru a fi audiat in calitate de suspect intr-un nou dosar de coruptie.

Razvan Murgeanu a fost consilier de stat in cadrul Administratiei prezidentiale in mandatul lui Traian Basescu din iunie 2013 pana in luna octombrie a anului 2014.
Anterior functiei detinute la Cotroceni, Murgeanu a fost viceprimar al Capitalei, iar in perioada 2009-2013 secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, condus de Elena Udrea pana in 2012.

Citeste si:
Ciprian Ciucu dezvăluie cine e polițistul local care l-a șicanat pe...
Ciucu, PNL: Polițistul local...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.