Premierul Dacian Ciolos a declarat, marti, ca propunerile Turciei privind gestionarea migrantilor au fost ''in general'' bine primite de sefii de stat si de guvern, iar implementarea lor va duce la descurajarea migratiei ilegale catre UE in termen de cateva saptamani de la punerea lor in practica.

"Aceasta propunere surpriza, as putea spune, a fost in general bune primita de sefii de stat si de guvern europeni, insa, datorita consistentei ei, s-a ajuns la concluzia ca nu se poate lua o decizie astazi dat fiind si formatul acestei intalniri (informal, n.r.). (...) Insa s-a fost formulat o declaratie care contine aceste propuneri venite din partea Turciei, declaratie prin care presedintele Tusk primeste un mandat de negociere si de pregatire a unei decizii cu statele membre pentru Consiliul European formal care urmeaza sa aiba loc saptamana viitoare '', a declarat Ciolos marti dimineata, dupa reuniunea sefilor de stat si de guvern din UE.

El a insistat asupra faptului ca astfel va fi descurajata migratia ilegala in UE. ''S-a concluzionat totodata ca ruta migratiei prin Balcani este practic intrerupta si deci tinuta sub control si daca acest mecanism de oprire a migratiei ilegale din Turcia va putea fi implementat, aceasta ar insemna ca s-ar evita si deschiderea altor rute de migratie. (...) Se spera sa fie descurajata complet, in cateva saptamani, odata ce acest mecanism este aplicat, migratia ilegala si sa se ajunga la ceea ce UE urmareste deja de mai multa vreme - la un control al migratiei la frontiere si la posibilitatea de a gestiona apoi doar migratia legala, care ar trebui sa aiba loc intr-un numar mult redus fata de ceea ce inregistram in momentul de fata'', a subliniat primul-ministru.

El a explicat ca propunerea venita din partea Turciei, dupa discutii cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, presupune ''un angajament din partea Turciei de a prelua toti migrantii ilegali care trec de frontiera Turciei in Uniunea Europeana, deci in Grecia, cu obiectivul de a returna in tarile de origine acei migranti care nu provin din Siria si de a accepta ca migranti azilanti doar pe sirieni in tabere din Turcia, in responsabilitatea Turciei''. ''Turcia a solicitat din partea UE pentru fiecare migrant ilegal care ar fi trecut din Turcia in Grecia si care ar urma urma sa fie acceptat de Turcia in retur, Turcia sa trimita in raport de unu la unu migranti legal din Turcia spre Uniunea Europeana", a mai spus premierul roman.

"In schimb, Turcia asteapta din partea UE, dincolo de aceasta readmisie legala a unei parti din migranti, si o sustinere financiara mai consistenta care sa treaca dincolo de cele trei miliarde de euro deja promise. Asteapta, totodata, o accelerare a procesului de pregatire pentru aderare la UE, cu o liberalizare a regimului de vize, intr-un proces mai accelerat. Initial, fusese promisa o liberalizare a regimului de vize pentru toamna. Turcia asteapta ca acest proces sa fie scurtat si sa aiba loc pana la sfarsitul lunii iunie si, totodata, posibilitatea de a deschide noi capitole de negociere", a detaliat seful Executivului.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

El a mai mentionat si ca declaratia adoptata include ''anumite angajamente'' privind sprijinul Greciei pentru a gestiona migrantii pe care ii are pe teritoriul sau atat prin asistenta umanitara de urgenta, cat si prin asistenta suplimentara pentru gestionarea frontierelor, dar si sprijin in asigurarea returnarii catre Turcia a migrantilor ce nu necesita protectie internationala, scrie MEDIAFAX.

Marti premierul se va intalni la Bruxelles cu Donald Tusk, presedintele Consiliului European, si cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cu care va sustine o conferinta de presa comuna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.