Principala miza in 2016, din perspectiva apararii, este extinderea demersurilor incepute anul trecut, la nivelul strategiei de aparare si al intaririi parteneriatelor cu aliatii, in special cel cu SUA, precum si consolidarea prezentei NATO in Romania, a declarat joi Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la bilantul MApN, ca unul dintre obiectivele importante ale acestui an este consolidarea prezentiei NATO in Romania, achizitionarea de echipamente si respectarea angajamentelor asumate fata de partenerii externi. Seful statului a mai spus ca Romania va trebui sa se adapteze continuu la o realitate complexa, precizand ca autoritatile de la Bucuresti au confirmat anul trecut hotararea de a fi un furnizor de securitate in zona.

"Va trebui sa ne adaptam continuu la o realitate complexa si dinamica. Pentru aceasta vom avea nevoie de cunoastere si anticipare, de institutii eficiente si de colaborare – atat interinstitutionala in plan intern, cat si multinationala, cu aliatii si partenerii. Realitatea in care traim ne arata permanent importanta unor aliante si parteneriate strategice solide in materie de securitate si aparare.Am toata convingerea ca anul acesta Ministerul Apararii Nationale isi va urmari si indeplini prioritatile strategice legate de consolidarea prezentei NATO in Romania, de alinierea structurii de forte si a managementului resurselor umane la standardele aliate, de achizitionarea de echipamente critice pentru mai buna inzestrare a fortelor si respectarea angajamentelor asumate prin Tintele de Capabilitati la nivel aliat, dar si de cresterea calitatii vietii personalului Armatei Romane", a declarat Iohannis.

El a mai spus ca unul dintre evenimentele importante ale anului este summit-ul NATO care va avea loc la Varsovia , precizand ca Romania va trebui sa mearga cu un mandat puternic privind intarirea prezentei aliantei in zona. "Ca presedinte, intentia mea este ca impreuna cu toate institutiile responsabile, in special Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Externe, sa generam un mandat puternic si ambitios pentru Romania in cadrul acestui Summit, pe masura calitatii sale de aliat responsabil si credibil. Romania sustine intarirea rolului Aliantei Nord Atlantice in domeniul apararii colective si acordarea unei atentii sporite atat provocarilor de pe flancul estic, in mod deosebit din regiunea Marii Negre, cat si celor de pe flancul sudic", a declarat presedintele.

Klaus Iohannis a amintit ca, anul trecut, s-a ajuns la un acord privind finantarea armatei, pana in 2017, cu 2% din PIB si a fost adoptata o noua strategie de aparare si o noua lege privind planificarea apararii, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

"Cred ca actiunile noastre in materie de securitate nationala si aparare, dar si demersurile in plan intern trebuie sa aiba in vedere constructia Romaniei puternice in Europa si in lume. Indiferent cate provocari avem de infruntat si cate evenimente au loc in plan intern sau extern, acesta trebuie sa ramana reperul nostru permanent", a declarat presedintele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.