Politica12 Noiembrie 201517:33

Lectura de 2 minute

Proiectul Legii Turismului, pus initial in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Economiei in luna iunie, dar retras ulterior, va fi modificat si ar putea fi aprobat pana in martie 2016, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Anca Pavel-Nedea, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT)

"Targetul este ca pana la sfarsitul anului sa fie deja in lucru, iar pana la 31 martie 2016 sa avem legea aprobata. S-a facut ce era cel mai mai greu, sa luam la periat tot cadrul legal, sa determinam ce se aplica, ce nu se aplica, s-a muncit pe o echipa de management din cadrul ANT. Legea a fost trimisa aseara (miercuri, n.r.) catre toate asociatiile profesionale din turism. Saptamana viitoare avem prima sedinta de lucru cu subcomisiile destinate pentru analiza legii. Iar apoi va fi urcata pe site, in dezbatere publica", a spus presedintele ANT.

Potrivit Ancai Pavel-Nedea, anul viitor vor fi deschise inca doua-trei birouri de turism in afara tarii. Autoritatea va deschide un nou birou de promovare turistica a Romaniei in Los Angeles, SUA, si are totodata in plan redeschiderea celui din Barcelona, Spania.

"Birourile romanesti de turism din afara nu au ajuns la un maximum de eficienta. Primul meu target - si au primit deja cererile mele de raportari strategice - este de a eficientiza activitatea acestor birouri. Pentru ca problema principala este lipsa de strategie pe un termen mediu-lung", a spus Nedea.

La randul sau, prim-vicepresedintele ANAT, Alin Burcea, a declarat pentru MEDIAFAX ca a solicitat facilitati pentru investitiile in turism.

Citeste si:
Rolexul de aur al lui Ion Iliescu, la licitație. Ce sumă a plătit...
Rolexul de aur al lui Ion...

"Am fost toate patronatele in perioada 15 ianuarie-15 martie la minister (al Economiei, Comertului si Turismului n.r.), am luat articol cu articol fiecare punct din lege, l-am predat ministrului in jur de 15 martie, apoi a stat in lunile aprilie si mai in dezbatere publica pe site-ul ministerului, au venit diverse observatii, critici, puncte de vedere, s-a rediscutat, s-a reanalizat. Intre timp, ca asa e in Romania, au mai aparut doua variante, una pornita de grupul parlamentar PNL in Senat si una pe la Camera Deputatilor. Am ajuns acum la al saselea proiect. S-au schimbat definitii. Pe noi ne preocupau definitia touroperatorului si detailistului. Sunt 90% touroperatori si asta nu este in regula", a spus Burcea.

Astfel, in actualul proiect de lege exista o diferentiere intre touroperator si detailist, scrie MEDIAFAX.

"Practic, detailistul vinde numai publicului, iar touroperatorul poate vinde si la public, dar si agentiilor revanzatoare. Noi propunem sa existe un singur tip de agentii, dar ministerul nu a acceptat, pentru ca in Europa inca se merge pe doua tipuri de agentii. Dar noi, patronatele, vrem un singur tip de agentii, pentru ca azi toata lumea face de toate. S-au redefinit si spatiile de cazare si modul in care se clasifica, care s-a mai schimbat in ultimul timp", a precizat prim-vicepresedintele ANAT.

El a adaugat ca a solicitat sa se specifice in lege si facilitati specifice pentru investitiile in turism. In septembrie, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului a anuntat ca va modifica proiectul Legii Turismului, dupa ce a primit observatii de la organizatiile din turism.

Citeste si:
Care va fi prețul unei măști după ridicarea stării de urgență
Care va fi prețul unei măști...

Federatia Patronatelor din Turism a cerut schimbarea integrala a actului normativ, apreciind ca acesta este incoerent, seamana cu "lucrarea de diploma a unui student mediocru" si incalca inclusiv prevederile Constitutiei.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.