Procurorii DNA si-au argumentat propunerea de arestare preventiva a lui Piedone inclusiv amintind ca acesta a activat si in domeniul alimentatiei publice, "asa incat rezulta un tablou complet al indolentei sale in aprecierea ca acordarea de autorizatii se rezuma la declaratii pe proprie raspundere".

Tribunalul Bucuresti a decis, sambata, arestarea preventiva a fostului primar Cristian Popescu Piedone si a doua angajate de la Primaria Sectorului 4 - Aurelia Iofciu, sefa Serviciului autorizari comerciale din Primaria Sectorului 4, si Luminita Larisa Ganea, angajata la acelasi serviciu - in dosarul privind emiterea autorizatiei de functionare pentru clubul Colectiv.

In motivarea deciziei, judecatorul de drepturi si libertati arata ca procurorii au argumentat ca primarul si cele doua angajate nu au facut niciun demers din cele stipulate in atributiile lor, atunci cand au eliberat autorizatia de functionare pentru Colectiv, "nici macar demersul minim si firesc de a analiza si de a numara documentele depuse de solicitant".

"Ba mai mult, lipsa de rigoare a acestora a mers atat de departe, incat desi au constatat ca de la depunerea cererii de catre solicitant 6.11.2014 si pana la data de 14.01.2015 cand s-a prezentat pentru ridicarea acordului si autorizarii au trecut cele 50 zile prevazute de lege, indicate si in HCL din 2012 si cand acesta s-a prezentat la primarie i-au eliberat atat acordul cat si autorizatia de functionare. Surprinzator este faptul ca intrebati asupra acestui aspect la audieri au precizat senini ca au eliberat acordul si autorizatia si ca de obicei procedeaza in aceasta maniera si cu alti solicitanti, chiar daca in temeiul HCL din 2012 aveau obligatia legala sa anuleze acordul iar solicitantul sa demareze procedura din nou. Prin urmare rezulta cu evidenta ca inculpatii au exercitat atributiile functionale de autoritate pur formal, iar consecintele abuzului lor definite supra se contureaza cu suficienta rezonabilitate", au sustinut anchetatorii, potrivit motivarii citate.

Procurorii au invocat si faptul ca "inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfasurat activitate si in domeniul alimentatiei publice, anterior functiei de primar, asa incat rezulta un tablou complet al indolentei sale in aprecierea ca acordarea de autorizatii se rezuma la declaratii pe proprie raspundere, o suma de bani achitata la ghiseu drept taxa si cateva documente formale".

"De altfel, in acelasi mod se manifesta si comportamentul celor doua inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4", au mai spus procurorii.

In ceea ce priveste absenta avizului de prevenire si stingere a incendiilor intre documentele necesare eliberarii autorizatiei, judecatorul a retinut ca, desi initial Legea nr. 359/2004 prevederea emiterea acestui certificat fara obtinerea inainte de catre agentul economic a avizelor/autorizatiilor in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului, protectiei muncii si a celui de prevenire si stingere a incendiilor ci doar declaratia agentului economic din care sa rezulte ca indeplineste conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica, pentru activitatile declarate, ulterior legea a fost modificata prin Legea nr. 159/15.06.2007. Acest din urma act excludea din categoria domeniilor pentru care declaratia pe proprie raspundere echivala cu aviz/autorizatie emise de autoritatea competenta avizul/autorizatia PSI (pentru prevenirea si stingerea incendiilor).

Citeste si:
CCR: Procurorii nu mai pot bloca prescrierea faptelor
CCR: Procurorii nu mai pot...

Obligativitatea obtinerii acestui aviz in vederea functionarii era si este prevazuta de Legea nr. 307/2006 si Hotararea de Guvern nr. 1739 din 13/12/2006. Astfel, acest din urma act normativ stabileste ca se supun avizarii si/sau autorizarii privind securitatea la incendiu "cladiri sau spatii amenajate in cladiri, avand destinatia de alimentatie publica, cu aria desfasurata mai mare sau egala cu 200 m2", se arata in motivare

Potrivit ordonantelor de retinere, Cristian Popescu Piedone, in calitate de primar al Sectorului 4, a incalcat dispozitiile legale privind apararea impotriva incendiilor atunci cand a emis acordul de functionare si autorizatia de functionare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfasurarii activitatii de catre SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru in strada Tabacarilor nr 7, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Piedone, anunţ despre o posibilă candidatură la Primăria Capitalei
Cristian Popescu Piedone,...

"Prin aceasta, a cauzat vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si ale Primariei Sectorului 4 Bucuresti, in urma carora reprezentantii SC Colectiv Club SRL, care au putut desfasura activitati de alimentatie publica, au obtinut un folos necuvenit in cuantum de 62.298 lei. De asemenea, pentru a autoriza functionarea punctului de lucru SC Colectiv Club SRL, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone a emis cele doua acte administrative (acordul de functionare si autorizatia de functionare) sus mentionate, prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, in sensul ca SC Colectiv Club SRL indeplinea cerintelor legale necesare avizarii", au scris procurorii in ordonantele de retinere.

Anchetatorii le acuza pe Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea ca l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 in emiterea celor doua acte administrative, cu incalcarea dispozitiilor legale si prin atestarea unor imprejurari necorespunzatoare adevarului, "in sensul ca cea din urma le-a intocmit, iar prima mentionata le-a avizat".

Citeste si:
Procesul de extrădare al Elenei Udrea din Bulgaria are loc marți
Procesul de extrădare al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.