Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, miercuri, ca le-a cerut tuturor parlamentarilor social-democrati sa fie prezenti la votarea legii votului prin corespondenta, care urmeaza sa fie aplicat la parlamentare, el mentionand totodata ca vor fi stabilite prevederi si pentru alegerile prezidentiale.

"Asta le-am cerut tuturor, pentru ca votul prin corespondenta este o lege extrem de importanta, pe care noi ne-am asumat sa o grabim si sa o finalizam astazi, e o zi importanta si cred ca toti colegii mei vor fi aici", a spus Dragnea, la Camera Deputatilor, unde proiectul de lege urmeaza sa fie supus votului final.

Intrebat daca este multumit de forma finala a proiectului legii votului prin corespondenta, liderul PSD a raspuns afirmativ, mentionand totusi ca "s-ar putea sa ramana probleme legate siguranta votului, de secretul votului".

"Nu stiu daca rezolva toate problemele, s-ar putea sa ramana probleme legate de siguranta votului, de secretul votului, dar, pana la urma, obiectivul principal a fost atins, si anume cetatenii romani care traiesc in strainatate sa aiba, cel putin, aceleasi conditii de vot ca si cetatenii romani care traiesc la noi in tara", a spus Dragnea.

El a precizat ca vor fi stabilite prevederi si pentru alegerile prezidentiale pentru a se exercita votul prin corespondenta, dar, neavand alegeri "maine pentru presedinte, e nevoie de o perioada mult mai lunga pentru a gasi cele mai bune forme de procedura" pentru ca sunt doua scrutine.

"Sub nicio forma nu este adevarat zvonul lansat ca nu se va vota prin corespondenta la alegerile prezidentiale. Imediat, nu stiu daca in sesiunea asta sau in sesiunea urmatoare, va fi elaborat si adoptat si acest proiect de lege", a aratat Dragnea.

Totodata, presedintele PSD a declarat ca toti parlamentarii care au fost interesati stiu proiectul de lege al votului prin corespondenta care a fost "foarte bine dezbatut si mediatizat", afirmatia fiind facuta in contextul in care unii reprezentanti ai UDMR spuneau ca "nu este timp sa fie citit acest raport si ar trebui lasat pentru saptamana viitoare".

"S-a discutat pe marginea acestui proiect de lege luni de zile. Nu vreau sa-i acuz pe colegii din opozitie, dar au avut presedintia Comisiei, au renuntat la ea pana cand noi ne-am asumat aceasta presedintie si in trei saptamani de zile am spus ca vom avea votul final si astazi se intampla. Eu nu vreau sa mai amanam ca nu e cazul", a declarat Dragnea.

Votul prin corepondenta va fi aplicat doar pentru alegerile parlamentare, a decis, marti, Comisia de cod electoral, la propunerea PSD, stabilind si eliminarea posibilitatii inscrierii online in Registrul electoral pentru exercitarea votului prin corespondenta.

Citeste si:
Al doilea tur al alegerilor prezidențiale ar putea avea loc odată...
Al doilea tur al alegerilor...

Comisia de cod electoral a finalizat, marti, raportul la proiectul legii votului prin corespondenta, acesta urmand sa intre miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor. Raportul a fost adoptat de comisie cu 14 voturi "pentru" si unul impotriva, care a apartinut reprezentantului UDMR Marton Arpad, scrie MEDIAFAX.

Proiectul de lege adoptat de Senat stabilea ca votul prin corespondenta se aplica si pentru alegerile prezidentiale si europarlamentare, dar reprezetantii PSD au propus ca acest vot sa fie doar pentru alegerile parlamentare, in timp ce UDMR dorea ca acest tip de vot sa fie vlabil doar pentru scrutinul prezidential.

Presedintele Comisiei Gabriel Vlase (PSD) a propus ca votul prin corepondenta sa fie aplicat doar pentru parlamentare, pe motiv ca pana la alegerile prezidentiale si europarlamentare mai este timp.

Citeste si:
Radu Mihail vrea explicaţii în legătură cu voturile românilor din...
Senatorul Radu Mihail...

"Pentru prezindentiale sunt niste particularitati si mai avem pana in 2019, este un proiect pilot, pana atunci vedem ce se intampla. Nu este ca nu vrem sa facem, dar am considerat ca vrem sa vedem ce se intampla in toamna lui 2016, cand votul prin corespondenta va fi aplicat la parlamentare", a explicat Vlase, eliminarea din proiectul votului prin corespondenta a aplicarii lui in alegerile prezidentiale si europarlamentare, ramanand doar pentru alegerile parlamentare.

Comisia de cod electoral a decis, la propunerea PSD, si eliminarea din proiect a posibilitatii inscrierii online in registrul electoral pentru votul prin corespondenta, deputatul PNL Mihai Voicu criticand eliminarea si aratand ca „inregistrarea online este marele hatar, este esenta proiectului”.

Membrii comisiei de cod electoral au mai stabilit, tot la propunerea PSD, ca va fi interzisa divulgarea secretului votului sub sanctiunea legii penale si ca exercitarea votului prin corespodenta este personala, iar exercitarea votului prin corespondenta in numele altei persoane va fi interzisa sub sanctiunea legii penale.

Citeste si:
Marius Budăi: Aceste prevederi din PNRR sărăcesc nu doar actualii...
Marius Budăi: Aceste...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.