Presedintele Iohannis spune ca faptul ca Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci o complica, iar solutia e ca partile implicate sa fie aduse la masa negocierilor, el aratand ca Romania e una din putinele tari cu personal la Damasc si poate fi ”facilitator” in discutii.

Presedintele Klaus Iohannis a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, inainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European din 15-16 octombrie, pe agenda caruia principala tema este migratia.

Iohannis a spus ca este foarte clar ca acest fenomen a dus la situatii complicate in interiorul Uniunii Europene, la situatii tensionate, iar la Consiliul European se vor discuta chestiuni legate de frontierele exterioare ale UE, de tarile de proveienta a migrantilor, tarile de tranzit si despre cum se poate ajunge la concluzii comune cu acestea.

Seful statului a spus ca este important ca in rezolvarea crizei migratiei sa se identifice sursa acestor valuri de refugiati si este clar ca sursa cea mai importanta este Siria, connflictul din aceasta tara fiind cauza unui numar imens de refugiati, scrie MEDIAFAX.

Iohannis a spus, in acest context, ca faptul ca Rusia s-a angajat militar in Siria, in ultima perioada, nu ajuta la solutionarea crizei, ci o complica, iar solutia este ca partile implicate sa fie aduse la masa negocierilor, Romania putand fi ”facilitator” in discutii.

”Solutia este evidenta - pacea in Siria. Pentru asta trebuie sa colaboreze toate partile implicate. Faptul ca Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci o complica, singura cale de iesire din aceasta criza fiind calea negocierii. Toate partile implicate trebuie aduse la masa negocierilor si atunci se vor gasi solutii. Acesta este punctul de vedere oficial al Romaniei si acest punct de vedere il facem cunoscut peste tot. Nu este un punct de vedere simplu teoretic. Romania este printre putinele tari care mai au personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul din marii actori, insa prin faptul ca suntem acolo putem fi facilitatori in discutii care pot duce spre pace in zona”, a declarat Iohannis.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.