Politica13 Octombrie 201513:38

Lectura de 3 minute

Proiectul de lege pentru infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate a fost respins, marti, de Senat, fiind inregistrate 66 de voturi "pentru", 6 abtineri si 36 de voturi "impotriva".

Numarul voturilor favorabile inregistrate este insuficient pentru adoptarea unei legi cu caracter organic. Pentru aprobare, proiectul de lege ar fi trebuit sa fie votat de minimum 84 de senatori. Dintre cei 85 de senatori care si-au intregistrat prezenta la sedinta de plen a Senatului de marti, 66 au votat in favoarea proiectului de lege, 36 au votat "impotriva", iar 6 s-au abtinut.

Senatul este prima Camera sesizata cu acest proiect de lege.

Proiectul de lege prevede ca Agentia faciliteaza urmarirea si identificarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni si a altor bunuri avand legatura cu infractiunile si care ar putea face obiectul unei dispozitii de indisponibilizare, sechestru sau confiscare emise de o autoritate judiciara competenta in cursul unor proceduri penale. De asemenea, administreaza, in unele cazuri, bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal, valorifica bunurile mobile sechestrate in cadrul procesului penal, gestioneaza sistemul informatic national integrat de evidenta a creantelor provenite din infractiuni.

De asemenea, se stipuleaza ca agentia gestioneaza si tine evidenta sumelor de bani care fac obiectul sechestrului, a sumelor de bani rezultate din valorificarea bunurilor perisabile, a sumelor de bani rezultate din cazurile speciale de valorificare a bunurilor mobile sechestrate, precum si a sumelor de bani datorate cu orice titlu suspectului, inculpatului ori partii responsabile civilmente, care fac obiectul popririi, scrie MEDIAFAX.

Luni, dupa participarea la sedinta grupului PSD din Senat, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara ca a discutat cu presedintele Camerei Deputatilor pentru introducerea legii pentru infiintarea Agentiei Nationale de Administrare a Bunurilor Sechestrate in "procedura accelerata", daca va fi adoptata marti in plenul Senatului.

Citeste si:
Klaus Iohannis va depune juramantul de investire pentru cel de-al doil
Klaus Iohannis va depune...

"Am discutat deja cu presedintele Camerei Deputatilor si l-am rugat ca in situatia in care vom primi maine (marti – n.r.) un vot favorabil, sa mergem intr-o procedura accelerata", a spus Cazanciuc. De asemenea, ministrul spunea ca un termen rezonabil pana cand Agentia va deveni operationala ar fi sfarsitul acestui an.

"Am continuat astazi (luni - n.r.) seria discutiilor cu grupurile parlamentare pe marginea acestui proiect de lege in speranta unui vot favorabil maine. Am avut discutii la grupul PNL si la grupul UDMR si astazi am incercat sa explic grupului PSD principiile acestei legi si am primit destul de multe intrebari referitoare la textul propus. Sper ca am raspuns tuturor intrebarilor si sper ca maine sa am un vot favorabil din partea grupului PSD", a mai spus Robert Cazanciuc.

Intrebat daca au fost discutate si probleme de constitutionalitate cu parlamentarii PSD, ministrul Justitiei a spus ca au fost discutii referitoare la valorificarea anticipata a unor bunuri, daca aceasta procedura nu ar afecta cumva dreptul de proprietate. "Acest lucru a fost deja transat in 2012, cand s-a transpus in dreptul intern o directiva europeana din 2005. Din pacate, au trecut sapte ani pana la transpunerea ei, dar este o procedura prevazuta deja in lege in momentul de fata, cu garantii prevazute de lege. Agentia nu vine cu proceduri noi, incearca sa vina doar cu expertiza, sa-i sprijine pe cei care, in baza Codului de procedura penala, pot sa ia asemenea decizii", a explicat ministrul.

Robert Cazanciuc a mai spus, referitor la eliminarea din textul legii a unei conditii, potrivit careia cei din conducerea agentiei sa nu fi facut parte niciodata dintr-un partid politic, ca ar fi fost mai bine sa fie pastrat acest criteriu, dar ca sunt suficiente alte garantii pentru a nu fi nicio forma de interferenta. "Din perspectiva noastra, in aceasta structura vor fi in principal magistrati, care oricum au aceste garantii, n-au voie sa faca parte din nicio structura politica. E o forma de garantie pe care noi am vrut la vremea respectiva sa o avem la nivelul textului de lege", a spus ministrul.

Citeste si:
Proiect de lege pentru circulatia trotinetelor electrice
Proiect de lege pentru...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.