Traian Basescu a declarat marti, la Curtea de Apel Bucuresti, dupa judecarea cererii de redeschidere a unui nou dosar pe numele sau, ca referendumul din 2012 a fost invalidat prin decizia Curtii Constitutionale, precizand ca si-a executat mandatul de presedinte doar in baza deciziilor CC.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a incheiat discutiile in dosarul in care Ion Ciochina a contestat o decizie a procurorilor de neincepere a urmaririi penale in cazul fostului presedinte, pe care acesta il acuza ca si-a reluat ilegal mandatul dupa referendumul din 2012.

Traian Basescu a aratat, la iesirea din sala de judecata, ca si-a executat mandatul de sef al statului doar in baza deciziilor Curtii Constitutionale, atat cu privire la alegeri, cat si la referendum.

Fostul presedintele a spus ca, din punctul sau de vedere, nu a uzurpat calitati oficiale si nici nu a incalcat vreo decizie a Parlamentului, asa cum il acuza Ion Ciochina si Ioan Ghise, in conditiile in care, potrivit legislatiei, nu Parlamentul decide cand o persoana poate sa exercite un mandat de presedinte, scrie MEDIAFAX.

"Se intampla lucruri ce nu au nimic in comun cu Constitutia Romaniei si cu legea, este o reclamatie depusa initial de domnul Ghise si de domnul Ciochina pentru uzurpare de calitati oficiale si incalcarea Constitutiei. Eu am exercitat functia de presedinte al Romaniei numai in baza deciziilor Curtii Constitutionale. Cu toate acestea, domnul reclama ca nu am respectat hotararea de suspendare a Parlamentului, doar ca nu Parlamentul are rol de a stabili cand o persoana exercita functia de presedinte al Romaniei. Daca va aduceti aminte, dupa alegeri, Curtea Constitutionala valideaza alegerile, iar dupa referendum, Curtea Constitutionala valideaza sau invalideaza referendumul. Referendumul din vara lui 2012 a fost invalidat prin decizia Curtii Constitutionale si precizarea expresa de reluare a activitatii de catre presedinte", a mai spus Traian Basescu.

Intrebat cum comenteaza plangerea de la Curtea de Apel Bucuresti a lui Ion Ciochina, fostul presedinte a spus: "Asta-i viata, democratia".

Citeste si:
Traian Băsescu a fost amendat pentru discriminarea maghiarilor
Traian Băsescu a fost amendat...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Instanta l-a audiat pe Traian Basescu si urmeaza sa decida daca admite sau nu cererea de redeschidere a cercetarilor in cazul plangerii formulate de Ion Ciochina.

Initial, dosarul a fost deschis de procurori in urma unei plangeri formulate de Ion Ciochina si de Ioan Ghise, care l-au acuzat pe fostul presedinte ca, dupa referendumul din 2012, si-a reluat ilegal mandatul. In urma cercetarii faptelor reclamate de cei doi, procurorii au dispus neincepere a urmaririi penale.

Decizia a fost contestata de Ciochina la instanta, plangerea de neurmarire/ netrimitere in judecata fiind inregistrata in 10 iulie la Curtea de Apel Bucuresti. Ciochina cere judecatorilor sa anuleze rezolutia procurorilor si sa dispuna reinceperea urmaririi penale in acest dosar, pentru uzurpare de calitati oficiale.

Citeste si:
CCR: Legea care scapă evazioniştii de închisoare se află în dezbatere
CCR: Legea care scapă...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.