Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a anuntat, vineri, ca va elimina, in Camera Deputatilor, criteriul defaimarii pe criterii de apartenenta politica si de avere din Legea defaimarii pe care a initiat-o,pentru a elimina riscurile de "interpretare gresita", si va dimina cuantumul amenzilor.

Dragnea a sustinut ca a urmarit cu foarte mare atentie toate observatiile care au aparut in spatiul public si a precizat ca "aceasta lege nu a fost gandita ca un mijloc de cenzura", ci ca un mijloc legal pentru "demnitatea umana".

"Spiritul legii nu a fost de a proteja in vreun fel partidele politice sau oamenii politici de critici, dar pentru a elimina orice risc, care intr-adevar poate apare, ca cineva vreodata sa foloseasca aceasta prevedere pentru a-si proteja partidul sau actiunile, aceasta notiune va fi scoasa din lege", a spus Dragnea.

Liderul PSD a sustinut ca va elimina, printr-un amendament, si criteriul privind averea, din aceleasi considerente. Liviu Dragnea spune ca nu vrea ca obiectivele legii sale sa fie interpretate gresit, si tocmai de aceea va cere si diminuarea amenzilor pentru defaimare, astfel incat acestea sa ramana "la nivel simbolic".

Tot in Camera Deputatilor, Dragnea sustine ca se va analiza mult mai atent in comisii orice prevedere si orice definitie care ar putea duce la interpretari gresite, astfel incat sa fie eliminat orice risc posibil "colateral" fata de spiritul si obiectivul legii.

Retail jobs

Dragnea a explicat ca legea pe care a initiat-o, si care a trecut zilele acestea de Senat, a fost conceputa pentru a proteja cetatenii in fata unor riscuri cu care s-ar putea confrunta Romania in urmatoarea perioada. "N-a fost gandita nici pe departe ca un mijloc de cenzura, ci ca un mijloc legal pentru a sprijini libera exprimare si respectul reciproc si demnitatea umana. (...) Exista posibilitatea ca in perioada urmatoare sa apara in lume foarte multe tensiuni si foarte multe atitudini radicale. Ar putea apare si la noi acest risc", a spus liderul PSD.

Proiectul sau a fost criticat in primul rand pentru introducerea "apartenentei politice" la definirea defaimarii sociale, mai multe voci, inclusiv din spatiul online, acuzand faptul ca in acest fel presa sau oricine doreste sa critice politcieni risca sa fie amendat, amenzile putand ajunge pana la 60.000 lei, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Ordonanța care plafonează prețul lemnelor de foc, adoptată tacit de...
Ordonanța care plafonează...

Concret, proiectului initiat de social-democratul Liviu Dragnea spune ca "prin defaimarea sociala se intelege fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la o categorie de persoane „care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SISA".

Persoana care se considera vizata de defaimarea sociala poate formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sau anularea situatiei create prin discriminare, in termen de 3 ani de la data savarsirii faptei sau „de la data la care persoana interesata putea sa ia cunostinta de savarsirea ei”, arata initiativa legislativa.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Propunerea mai vizeaza infiintarea unui departament special in cadrul Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, dar si obligatia ca radioul si televiziunea publica sa includa programe de promovare a tolerantei, profesorii sa urmeze cursuri pe aceasta tema, iar unitatile de invatamant sa adopte un "plan anual pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.