Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, in plenul Parlamentului, ca interimatul la conducerea TVR nu este o solutie si ca se indoieste ca Stelian Tanase era membru al vreunui partid astfel incat sa fie necesar sa fie schimbat.

”Interimatul la conducerea TVR nu insemna o solutie. As fi preferat sa avem acest dialog inainte. Inteleg ca se vine cu o propunere nepartizanat politic. Va intreb: Stelian Tanase era membru al vreunui partid politic incat sa simtiti nevoia sa-l schimbati astazi, sa puneti un interimar? Ma indoiesc”, a spus Gorghiu, raspunzand-i liderului PSD, Liviu Dragnea, care a sutinut ca la conducerea TVR sa fie o persoana neimplicata politic.

Gorghiu a mentionat, referitor la propunerea lui Liviu Dragnea privind discutii pe marginea modificarii legislatiei referitoare la functionarea TVR, ca PNL nu a refuzat niciodata dialogul pe teme importante. ”Acum va spun un lucru: niciodata PNL nu a refuzat dialogul pe teme importante. Saptamana viitoare vom accepta orice intalnire pentru a creiona viitoare lege a TVR. Mai ramane intrebarea: Ati pus problema si Guvernului? Stiti ca acele datorii nu se vor rezolva in Parlamentul Romaniei, ci doar prin asumarea factorului guvernamental? Ati vorbit si cu domnul Ponta sa vedeti daca aceste datorii vor fi platite pentru a vedea daca situatia la TVR se va imbunatati? Daca da, veti avea toata dschiderea din partea PNL”, a adaugat Gorghiu.

Raportul de activitate al TVR pe 2014 a fost respins, miercuri, de plenul reunit al Parlamentului, unde au fost inregistrate 115 voturi ”pentru” si 220 de voturi ”impotriva”, iar potrivit legii Cosiliul de Administratie si presedintele director general al TVR, Stelian Tanase, se considera demisi.

Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, declara ca propunerea coalitiei pentru sefia interimara a Televiziunii publice va fi "un om respectat din TVR", care nu are niciun fel de apartenenta politica.

"Propunerea pe care noi o s-o transmitem la comisii pentru aceasta perioada de interimat nu va fi o propunere politica, va fi o propunere serioasa, un om respetat din TVR, care nu are niciun fel de apartenenta politica si care pe aceasta perioada de interimat va colabora cu noi, cu comisiile de Cultura, cu Guvernul", afirma Dragnea.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Irina Radu, director de programe al SRTV, este audiata la Comisiile de cultura ale celor doua Camere ale Parlamentului pentru a prelua interimatul la sefia Televiziunii Publice.

Stelian Tanase a spus, in Parlament, ca situatia TVR este atat de "grava", incat doar un sir de masuri guvernamentale pot salva institutia, sustinand ca datoriile TVR s-au strans in lipsa sprijinului de la Guvern si de la Parlament. "Situatia televiziunii nu mai este la indemana managerilor televiziunii. Situatia este atat de grava, lucru pe care in mai multe rapoarte catre Guvern si Parlament am facut vorbire, incat nu se poate rezolva printr-un sir masuri, nu exista o singura masura care sa salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern sa si le asume", a explicat Stelian Tanase.

El a spus ca de-a lungul timpului au fost luate masuri care au afectat situatia financiara a televiziunii, precum limitarea segmentului platitorilor de taxa TV pentru persoane juridice si schimbari in legislatia publicitatii. In aceste conditiile, datoriile au crescut. Mai mult, Stelian Tanase sustine ca in 2013 Guvernul a promis televiziunii ca va lua masura indexarii taxei TV, insa acest lucru nu s-a mai intamplat. In baza acelei promisiuni, insa, TVR a contractat un credit care a ajuns sa afecteze apoi si mai mult situatia grava a datoriilor ce nu puteau fi platite, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
România își alege reprezentantul la Eurovision 2023, sâmbătă seară
România își alege...

Stelian Tanase a precizat ca a venit in mai multe randuri cu propuneri cu privire la masuri pe care Guvernul sa le aprobe, precum indexarea taxei, amnistia fiscala, stergerea datoriile, schimbarea regimului publicitatii la TVR, reesalonarea datoriilor. "Nu am reusit sa obtinem niciuna din aceste masuri", a spus Tanase.

Acesta a luat cuvantul in plenul reunit al celor doua Camere odata cu discutarea Raportului de activitate al TVR pe anul 2013, raport aprobat de Comisiile pentru cultura. Raportul a fost adoptat de plen. In momentul discutarii Raportului pe anul 2014, cel in urma caruia conducerea TVR ar putea fi demisa, Stelian Tanase nu a mai dorit sa ia cuvantul.

Luni seara, directorul general al TVR, Stelian Tanase, a acuzat, intr-o emisiune la postul public, ca s-a decis "lichidarea" sa de la conducerea TVR la cererea vicepremierului Gabriel Oprea, care l-a sunat "foarte infierbantat, foarte oparit", cerandu-i sa scoata de pe post un material despre plagiatul sau. El mai sustine ca liderul UNPR s-ar fi folosit si de reprezentantii partidului sau in conducerea TVR pentru a opri materialele pe aceasta tema.

Citeste si:
Gorghiu: În interiorul PNL nu a fost discutată remanierea
Alina Gorghiu: „În interiorul...

"A doua zi, Oprea s-a vazut cu cei doi lideri ai PSD si au hotarat lichidarea mea. E vorba de Ponta si Dragnea. Este un amestec grosolan in libertatea presei din Romania, este un lucru inacceptabil", afirma seful TVR.

Acestea nu au fost singurele atacuri lansate de Tanase la adresa actualei guvernari. Pe 31 iulie, Stelian Tanase declara ca Victor Ponta este cel mai ostil premier fata de TVR, sustinand ca masurile pentru salvarea televiziunii publice, precum indexarea taxei TV, scaderea TVA si amnistia fiscala, "stau in pixul" sefului Guvernului.

"Ne tine strans in brate (Victor Ponta, n.r.) si ne mai da si cate un cap in gura (...) Ar fi bine sa ne lase, sa ne mai ignore putin (...) Dar el trebuia in trei ani sa ia cateva decizii", spunea Tanase.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, in conditiile in care a avut venituri totale de 544,2 milioane de lei si cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentantii institutiei in 6 aprilie, intr-o conferinta de presa la care a participat si Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR. In conferinta de presa au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Citeste si:
Curățarea eficientă a filtrelor de particule cu soluția...
Curățarea eficientă a...

Tot atunci, reprezentanti ai TVR au anuntat ca datoriile totale ale Televiziunii Romane erau, la sfarsitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat. Din cele 440 de milioane de lei, 240 de milioane de lei reprezentau obligatiile efective catre bugetul de stat, iar restul sumei era reprezentata de penalitati si majorari.

Stelian Tanase s-a aflat la conducerea TVR din decembrie 2013, initial ca director general interimar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.