Consilierul general UNPR Stefanel Dan Marin a fost desemnat primar interimar al Capitalei, de membrii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), obtinand 39 de voturi "pentru", fara a inregistra vreun vot "impotriva".

Consilierii generali l-au desemnat pe Marin primar interimar, cu 39 de voturi "pentru" si un vot anulat. Anterior, Marin a fost ales viceprimar cu 41 de voturi, dintre care 34 "pentru", cinci "impotriva" si doua anulate.

El a candidat la functia de viceprimar alaturi de consiliera independenta Julia Zorkoczy, dupa demisia viceprimarului Cornel Pieptea. Celalalt viceprimar al Capitalei, Dan Darabont (PSD), a anuntat ca partidul din care face parte nu face nicio propunere pentru postul de primar interimar.

"Suntem minoritari si dorim sa sustinem majoritatea. Vrem sa ducem la bun sfarsit acest mandat, ma asteptam ca PNL sa isi asume responsabilitatea si sa desemneze pe cineva din randul lor. Il stiu pe Stefanel si am o parere buna despre el. Il vom vota si il vom sprijini pentru a nu fi nicio defectiune de parcurs pana la sfarsitul anului. Am totusi un gust amar", a spus Darabont.

Reprezentantul consilierilor independenti, Cristinel Deaconescu, a declarat ca nu va vota desemnarea lui Stefanel Marin primar interimar pentru ca nu este legal votul.

Sedinta de indata a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB), convocata dupa ce prefectul Capitalei a emis ordinul de suspendare a lui Sorin Oprescu din functia de primar general, a fost suspendata dupa aproape o ora de discutii.

In contextul in care Cornel Pieptea (PNL) a demisionat din functia de viceprimar, s-a luat in discutie vacantarea postului, pentru a putea fi apoi ales un inlocuitor al acestuia.

In timpul discutiilor, reprezentantii PNL in CGMB au aratat ca au initiat o platforma-program intitulata "Acordul pentru bucuresteni", care cuprinde prioritatile pe termen scurt pentru administrarea Bucurestiului. Acordul propus prevede, printre altele, auditarea in regim de urgenta a Primariei si a institutiilor din subordinea CGMB, pentru a afla situatia exacta in care acestea se afla, transparentizarea actului administrativ, rezolvarea problemelor serviciilor publice din Capitala, continuarea unor investitii de interes major pentru Bucuresti, stoparea risipei fondurilor publice si rezolvarea restantelor pe care Guvernul le care fata de bucuresteni, precum investitiile in noile magistrale de metrou si in Centura Capitalei.

Citeste si:
Chereches sustine ca PRO Romania si UNPR ar trebui sa se stinga...
Chereches sustine ca PRO...

Consilierii generali PMP au spus ca nu sunt de acord cu aceasta platforma a PNL, pentru ca, desi Bucurestiul are nevoie de tot ce scrie in acel acord, ei nu pot sa nu se intrebe de ce nu s-au facut aceste lucruri in ultimii trei ani. In acest context, reprezentantii PMP au spus ca nu pot participa la "o asemenea demagogie" si ca nu vor participa la votarea noului viceprimar si nici nu vor lua buletinele de vot.

Reprezentantul consilierilor independenti, Cristinel Deaconescu, a spus ca acestia vor vota alegerea unui nou viceprimar doar daca in programul acestuia se va regasi si componenta mediu. Deaconescu a propus-o pentru postul de viceprimar pe Julia Zorkoczy.

Consilierul Gabriel Fatu l-a propus apoi pentru postul de viceprimar pe consilierul UNPR Stefanel Dan Marin. Ulterior, consilierii au stabilit ca votul sa fie secret, consilierii trebuind sa taie pe buletinul de vot numele celui pe care nu il voteaza.

Citeste si:
Bucureștiul s-a înfrățit cu orașul Tbilisi, capitala Georgiei
Bucureștiul s-a înfrățit cu...

Cornel Pieptea a scris marti, pe Facebook, dupa ce a demisionat din functia de viceprimar al Capitalei, ca in CGMB s-a constituit o majoritate si a fost agreata candidatura lui Dan Stefanel Marin pentru a prelua interimar functia de primar al Capitalei, dupa ce nici PSD nu si-a manifestat intentia ferma de a prelua mandatul.

"Pentru dezamorsarea crizei institutionale generate de arestarea preventiva lui Sorin Oprescu, Partidul National Liberal a initiat o platforma-program cuprinzand prioritatile pe termen scurt pentru administrarea Bucurestiului. La acest program au aderat reprezentantii mai multor formatiuni politice prezente in Consiliul General al Municipiului Bucuresti. S-a construit in acest fel o majoritate solida care va sustine proiectele convenite in acord", a scris Pieptea.

Sorin Oprescu a fost suspendat din functia de primar general al Capitalei, marti, dupa decizia definitiva de arestare preventiva, ordinul de suspendare emis de prefect fiind trimis Consiliului General al Municipiului Bucuresti, pentru desemnarea primarului interimar.

Citeste si:
Primarul interimar al Sectorului 1, citat la DNA Ploiesti
Primarul interimar al...

Edilul sef al Capitalei a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata luni la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Magistratul a mentinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv.

Procurorii DNA il acuza pe Sorin Oprescu de luare de mita, sustinand ca in 5 septembrie, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea sa si o persoana de incredere, a primit de la primul suma de 25.000 euro din 60.000 euro ceruti de cei doi pentru edil, de la patru persoane care ulterior l-au denuntat.

Citeste si:
Cornel Pieptea a fost reales viceprimar
Cornel Pieptea a fost reales...

Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX ca persoana care i-a dus banii lui Sorin Oprescu ar fi seful Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.

In acest dosar au mai fost arestati, in 7 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic in Primaria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae si Florin Supeala, directorul general si respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Mogosoaia, si omul de afaceri Claudiu Bengalici.

Instanta a dispus si luarea masurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administratiei Cimitirelor, si pentru Romeo Albu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.