Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a contestat masura de arestare preventiva si are incredere in justitie, a declarat, duminica noapte, avocatul acestuia, Viorel Mocanu, care a precizat ca edilul a dat declaratii ample in instanta, desi era nedormit de peste 40 de ore.

Avocatul Victor Mocanu a declarat, la scurt timp de la emiterea mandatului de arestare pe numele primarului Capitalei, ca acesta nici nu a luat mita de 25.000 de euro, asa cum sustin procurorii DNA, si nici nu a cerut-o.

"Am vazut ca se discuta ca ar fi primit mita un milion de euro. Sunt doar sustineri nereale ale denuntatorului. Domnul Oprescu a dat declaratie ampla in fata judedcatorului desi este nedormit de peste 40 de ore", a spus aparatorul lui Oprescu, precizand ca primarul Capitalei nu a fost prins in flagrant.

Potrivit avocatului, Sorin Oprescu a contestat decizia de arestare preventiva si are incredere in actul de justitie. Intrebat de jurnalisti daca Sorin Oprescu ia in calcul o razbunare, avocatul Viorel Mocanu a spus: "Nu discutam de razbunari".

Aparatorul a explicat ca doar un singur denunt din cele patru din dosar face referire la primarul Sorin Oprescu, iar celelealte trei denunturi si inregistrarile facute de anchetatori vizeaza alti sapte inculpati cercetati in acest caz.

Intrebat daca primarul Capitalei a refuzat sa dea declaratii in fata procurorilor DNA, Mocanu a mentionat ca acesta nu a facut nicio precizare in fata procurorilor pentru ca a asteptat sa vina avocatul ales, insa la instanta a explicat pe larg acuzatiile care ii sunt aduse.

De asemenea, referitor la aparatul pentru bruierea telefoanelor mobile, avocatul lui Oprescu a mentionat ca sunt afirmatii nereale ale denuntatorului. "Nu s-a gasit aparatul la perchezitia care a fost efectuata la domiciliul din Ciolpani. Din nou afirmatii nereale ale martorului denuntator, asa cum, desi astazi mai bine de jumatate de zi parchetul din aceasta casa a fost scos, cautandu-se milionul de euro. Nu s-a gasit nicio suma de bani", a precizat avocatul Viorel Mocanu, la iesirea de la Tribunalul Bucuresti.

Ordonanta de retinere a primarului urma sa expire la ora 00.30, iar mandatul de arestare preventiva a fost emis cu cateva minute inainte de miezul noptii, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare. Decizia magistratilor Tribunalului Bucuresti, care au emis mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele lui Sorin Oprescu, nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, primarul general al Capitalei ar fi primit mita 25.000 de euro, banii, provenind de la patru denuntatori, fiind dusi la locuinta primarului de catre sefului unei institutii din Primarie. Conform surselor citate, 5.000 de euro din banii primiti mita de Sorin Oprescu ar fi fost gasiti asupra sa, iar o parte la locuinta acestuia, din Ciolpani, unde pe parcursul zilei au avut loc perchezitii in prezenta edilului.

Procurorii DNA spun ca, in baza unei intelegeri prealabile cu seful unei institutii publice din subordinea primariei si cu o persoana de incredere a primarului, Sorin Oprescu ar fi primit de la primul 25.000 de euro din 60.000 de euro pretinsi de cei doi, pentru edil, de la patru denuntatori.

Procurorii arata ca, in perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat si Sorin Oprescu, a infiintat in administratia locala din Bucuresti un sistem prin care firmele care doreau sa primeasca contracte din partea institutiilor publice aflate in subordinea primarului trebuia sa remita o parte din profitul brut realizat din executia acelor contracte, cu titlul de mita, unor factori de decizie din cadrul aparatului primarului.

Citeste si:
Protestul transportatorilor continuă. Manifestanții au spus că...
Protestul transportatorilor...

Astfel, firma executanta pastra pentru sine intre 30 si 33 la suta din profitul brut, iar diferenta era remisa functionarilor din aparatului primarului municipiului Bucuresti, cu titlul de mita. O parte de 10 la suta din valoarea contractului era ceruta pentru Sorin Oprescu, potrivit DNA.

Alexandru Chiciu, avocatul primarului Sorin Oprescu, a declarat ca a fost mandatat de edil sa precizeze ca acesta nu a cerut niciodata bani nimanui, nici direct, nici prin intermediari, aparatorul aratand si ca acuzatiile de luare de mita ale procurorilor DNA sunt nefondate.

Sorin Oprescu, nascut in 1951, este primar al Capitalei din iunie 2008. El a absolvit Facultatea de Medicina Generala Bucuresti, fiind medic specialist chirurg. Membru al PDSR si apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, presedintele PSD Bucuresti, functie din care a demisionat dupa cateva luni, dupa ce a pierdut in fata lui Mircea Geoana competitia pentru functia de presedinte al partidului. In aprilie 2008 a demisionat din PSD pentru a candida ca independent pentru functia de primar general al municipiului Bucuresti, iar din iunie 2008 este primar general al Capitalei.

Citeste si:
Satul unde primarul taie salariile angajaților și cu 1.500 de lei...
Satul unde primarul taie...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.