Fostul presedinte Traian Basescu a iesit de la Parchetul instantei supreme, anuntand ca i-a fost schimbata incadrarea juridica din santaj in amenintare, fapta care se pedepseste cu amenda sau inchisoare pana la un an.

[Update]

Traian Basescu a iesit de la Parchetul instantei supreme dupa aproximativ 35 de minute. El a anuntat ca procurorii i-au adus la cunostinta faprul ca a fost schimbata incadrarea juridica in dosarul sau, din santaj in amenintare, fapta care se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare de pana la un an.

”Nu mai e santaj, e amenintare. Se pedepseste cu amenda sau inchisoare de la trei luni la un an, vedem. Inseamna ca, usor, usor justitia se apropie de adevar”
, a afirmat Basescu.

Surse judiciare au precizat pentru MEDIAFAX ca, date fiind probele de la dosar in acest moment, procurorii au decis schimbarea incadrarii.

Atat la intrarea fostului presedinte Traian Basescu, cat si la iesirea din sediul Parchetului, s-a creat o busculada. De asemenea, in fata Parchetului ICCJ s-au aflat catteva zeci de persoane, care au strigat si huiduit, avand pancarte cu mesajele: "Basescu la puscarie!", "Basescu, respect! Noi suntem copiii statului de drept" si "Basescu la Rahova pentru ce a furat!", dar si cativa sustinatori ai fostului presedinte.

Pedeapsa pentru santaj este de la un an la cinci ani de inchisoare, conform noului Cod penal.


Fostul sef al statului a ajuns la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in jurul orei 11.00 si a spus, la intrare, ca nu are emotii pentru ca nu este vinovat.

In fata Parchetului s-a strans si un grup de protestatari care striga lozinci prin care indeamna la condamnarea fostului presedinte si au pancarte pe care scrie: "Basescu la puscarie!", "Basescu, respect! Noi suntem copiii statului de drept" si "Basescu la Rahova pentru ce a furat!".

In momentul sosirii presedintelui, oamenii au huiduit si au fluierat. Primul care a ajuns la Parchet, miercuri, a fost avocatul lui Basescu, Claudiu Dinu, care a sustinut ca inca nu cunoaste motivul pentru care clientul sau a fost citat, dar intrebat fiind daca acesta ar putea fi trimis in judecata, aparatorul a spus ca Traian Basescu este pregatit pentru orice.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

"Din punctul meu de vedere, acest dosar nu ar trebui sa ajunga in instanta. Clientul meu este pregatit pentru orice. O sa ne prezentam in continuare la Parchet sau la instanta dupa cum va fi cazul", a spus Claudiu Dinu.

La randul sau, Lucian Bolcas, avocatul Gabrielei Firea, a spus ca nu exista ”nicio solutie de impacare in acest dosar”.

Traian Basescu a fost audiat in acest dosar si in 25 martie, cand a spus ca a dat o declaratie completa ”pentru a clarifica lucrurile” si ca nu ii este frica de lege. ”Am dat o declaratie completa pentru a clarifica lucrurile. Tot ce este necesar am declarat”, afirma fostul presedinte, la iesirea din sediul Parchetului instantei supreme.

Fostul presedinte a fost si in 18 martie la Parchetul instantei supreme, insa atunci el nu a fost audiat, ci doar i s-a adus la cunostinta faptul ca este urmarit penal pentru santaj.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Parchetul ICCJ a dispus, in 11 martie, inceperea urmaririi penale pe numele lui Traian Basescu, dupa ce anchetatorii au redeschis, in 30 decembrie 2014, dosarul in care Gabriela Firea il acuza pe Basescu de santaj.

Cercetarile in acest dosar fusesera suspendate de procurori pana la finalizarea mandatului de presedinte al lui Traian Basescu intrucat acesta beneficia de imunitate.

Parchetul instantei supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate.

Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". "Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar. Ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu e atenta. Inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie". "Nu e un atac la o femeie, e un atac la o santajista care pretinde sa fie respectatata ca senator al Romaniei, dupa ce a facut bine scoala turnatorului Felix", a precizat Basescu.

Traian Basescu a mai spus ca ii recomanda premierului Victor Ponta sa nu o ia pe "senatoarea santajista" Gabriela Firea ca purtator de cuvant la alegeri pentru coalitie, pentru ca aceasta poarta ghinion barbatului despre care spune ca vrea sa il protejeze. Basescu a tinut totodata sa aminteasca prestatia Gabrielei Firea din campania pentru prezidentiale a lui Mugur Isarescu, scrie MEDIAFAX.

Gabriela Firea a reactionat, afirmand ca asteapta cu interes reactiile institutiilor si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest "act flagrant de intimidare a unui senator".

Citeste si:
Vremea caldă și investițiile în surse alternative au înfrânt...
Vremea caldă și investițiile...

Firea preciza, intr-o postare pe Facebook, ca presedintele Traian Basescu i-a transmis, in seara zilei de 13 aprilie 2014, intr-o emisiune televizata, "un mesaj fara niciun echivoc" legat de activitatea ei in Comisia Calarasi.

"Astept cu interes reactiile institutiilor statului si ale ambasadelor statelor democratice fata de acest act flagrant de intimidare a unui senator al Romaniei!", scria Gabriela Firea, pe Facebook.

Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme.

Premierul Victor Ponta a spus atunci ca a semnat documentul si a precizat ca gestul este determinat de amenintarile pe care seful statului le-a adus unui senator al Romaniei. Ponta a precizat ca a fost primul care a semnat plangerea penala formulata pe numele lui Traian Basescu.

Dosarul in care Traian Basescu este urmarit penal pentru santaj nu este singurul in care fostul presedinte este cercetat.

Potrivit unei adrese a Biroului de informare si relatii publice din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), trimisa marti, la solicitarea MEDIAFAX, in 12 dosare penale care il privesc pe Traian Basescu s-a dispus reluarea urmarii penale, fiind trimise la instanta in vederea confirmarii redeschiderii urmaririi penale. In sapte dintre dosare judecatorii au confirmat deja redeschiderea urmaririi penale.

Conform documentului citat, reluarea urmarii penale s-a dispus in conformitate cu dispozitiile articolului 335 alineatul 2 din Codul de procedura penala, potrivit caruia "in cazul in care au aparut fapte sau imprejurari noi din care rezulta ca a disparut imprejurarea pe care se intemeia clasarea, procurorul revoca ordonanta si dispune redeschiderea urmaririi penale"

"In doua dintre dosarele redeschise a fost inceputa urmarirea penala cu privire la fapta, respectiv infractiunile de abuz in serviciu, fals in declaratii si uz de fals, iar intr-un dosar a fost dispusa efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de Traian Basescu sub aspectul savarsirii infractiunii de santaj", se arata in adresa PICCJ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.