Sindicalistii discuta cu ministrul Sanatatii, dupa intalnirea de la Guvern privind majorarea salariilor in sistemul sanitar, surse oficiale spunand ca ar fi fost analizata o posibila majorare cu 25 la suta a veniturilor angajatilor din sanatate.

[Update]

Discutiile care au avut loc marti la Guvern, pe tema propunerilor de majorare a salariilor medicilor, la care au participat premierul Victor Ponta si ministrii Sanatatii, Finantelor si Muncii, s-au incheiat, dupa aproximativ o ora, surse guvernamentale afirmand ca o crestere a salariilor este posibila din octombrie.

Dupa intalnirea de la Guvern, reprezentantii sindicalistilor din sistemul sanitar au venit la Ministerul Sanatatii, unde discuta cu ministru Nicolae Banicioiu.

Prima discutie este cu reprezentantii Federatiei "Solidaritatea Sanitara" din Romania, din delegatie facand parte in majoritate reprezentanti ai medicilor membri ai federatiei.

"Pe ordinea de zi figureaza in primul rand o serie de probleme ale medicilor, impreuna cu solutiile a caror implementare o sustinem, la care se adauga cele mai importate probleme ale tuturor categoriilor de personal din Sanatate, pe primul loc situandu-se cele privitoare la salarizare. Delegatia este mandatata sa negocieze un set de masuri care sa asigure in primul rand cresterea calitatii vietii profesionale a medicilor si celorlalte categorii de personal precum si cresterea calitatii serviciilor medicale, vizand in primul rand: cresterea semnificativa a salarizarii medicilor si celorlalte categorii de personal, cresterea finantarii unitatilor sanitare publice, reglementarea situatiei timpului de lucru al medicilor in acord cu prevederile U.E., cu un accent deosebit pe situatia garzilor, scoaterea medicilor si a celorlalte categorii de personal din spitalele publice care realizeaza venituri din contract cu CNASS din categoria functionarilor publici, asigurarea gratuitatii formarii profesionale continue pentru specialistii din sanatate", arata presedintele federatiei, Viorel Rotila, intr-un comunicat de presa.

Discutiile de la Ministerul Sanatatii vor continua cu reprezentantii Federatiei Sanitas.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, la intrarea in sediul MS, ca asteapta sa li se comunice decizia luata in urma intalnirii cu premierul. Intrebat daca o crestere de 25 la suta, din octombrie, a salariilor angajatilor din sanatate i-ar multumi, Sepi a spus ca pentru o prima etapa, ar fi o crestere sustenabila.



Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria in jurul orei 09.30. Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, ca la Guvern ar urma sa vina si ministrii Sanatatii si Finantelor, Nicolae Banicioiu si Eugen Teodorovici, pentru a discuta pe tema majorarii salariilor in sistemul sanitar.

Luni au avut loc discutii la Ministerul Sanatatii, intre ministru Nicolae Banicioiu si reprezentantii sindicatelor din sistemul sanitar. Oficiali ai Ministerului Sanatatii au declarat, pentru MEDIAFAX, ca la intalnirea de luni s-a discutat despre cresteri salariale, din toamna, pentru tot sistemul medical, nu doar pentru medici.

"Se doreste ca aceste majorari sa se aplice din septembrie sau octombrie, nu s-a stabilit un cuantum, pentru ca trebuie sa se discute cu Ministerul de Finante, dar aceste majorari vor fi substantiale"
, au spus sursele citate.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Reprezentantii Aliantei Medicilor pentru modernizarea in sanatate spuneau ca s-au primit telefoane din partea unor reprezentanti guvernamentali pentru a participa la Guvern, luni seara, "la discutii" despre eventuale mariri salariale pentru medici, insa au declinat invitatia.

"Pozitia Aliantei Medicilor este ca discutiile despre maririle salariale trebuie sa aiba loc in cadrul unei agende clare, unde sa se discute pe solutii concrete de modernizare a sistemului de sanatate. Din pacate, in lipsa comunicarii unei astfel de agende clare de discutii din partea Guvernului, suntem pusi in situatia de a declina invitatia la aceasta intalnire. Dorinta noastra este sa putem performa un act medical de calitate pentru toti pacientii, din acest motiv este necesara o discutie serioasa cu Guvernul pe solutii concrete care sa conduca la modernizarea sistemului de sanatate din Romania"
, au aratat reprezentatii Aliantei Medicilor pentru modernizarea in sanatate, grup de initiativa pe Facebook, la care au aderat peste 21.000 de medici.

Citeste si:
Guvernul îngheață salariile și blochează angajările în sistemul...
Guvernul îngheață salariile...

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat luni, la finalul discutiilor pe care le-a avut cu ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ca se doreste o crestere mai substantiala a salariilor mici din sanatate, iar din calculele facute pana acum ar fi rezultat ca este posibila o prima crestere incepand din luna octombrie.

Marius Sepi a precizat ca pana acum nu s-a discutat despre procentele de crestere, urmand ca acest lucru sa fie discutat si negociat in cursul zilei de marti, cand ministrul Sanatatii ar trebui sa aiba intalniri cu alti actori din domeniu, dar si cu premierul Victor Ponta.

"Noi nu am discutat procente. Ce pot sa va spun este ca, daca pentru bugetari, pana in acest moment, stim ca ar fi trei etape de crestere, pentru sanatate se prefigureaza patru etape de crestere pentru a fi sustenabil. Daca noi am spune acum colegilor nostri, peste 200.000 de salariati, ca de maine se dubleaza sau se tripleaza salariile in conditiile in care vedem cifrele avansate de Ministerul Sanatatii si Ministerul de Finante, ar fi o prostie din partea noastra. Suntem lideri responsabili, avem in spate 110.000 de membri de sindicat care ne-au dat mandat ca, esalonat, sa le creasca salariile. Suntem interesati sa crestem repede salariile mici din sanatate, sa asiguram conditii mai bune pentru spitale", a spus Sepi.

Citeste si:
Despre Cloud PACS: cum pot utiliza medicii această tehnologie în...
Despre Cloud PACS: cum pot...

El a mai spus ca in draftul Legii salarizarii este prevazuta o crestere de 73 la suta pentru intreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal si de Legea bugetului.

"Pe noi ne intereseaza care este economia facuta prin introducerea cardului national de sanatate. Vrem niste calcule clare pe care sa si le asume Ministerul Sanatatii, Casa Nationala de Asigurari, impreuna cu premierul si cu cei de la Ministerul de Finante, pentru ca vrem sa avem o lege sustenabila", a mai spus liderul sindical.

El a precizat ca Federatia Sanitas reuneste medici, asistenti medicali, personal tehnic administrativ, farmacisti, fochisti etc, iar negocierile privind cresterile salariale ii vizeaza pe toti.

"Vazand noua grila de salarizare propusa, sunt multumit. Medicii cu care am discutat au fost foarte clari: doua salarii medii pe economie, undeva la 3.700 de lei, ar fi suficient ca baza de plecare", a mai spus Sepi.

Citeste si:
Bacșișul va fi impozitat cu 10% începând din 2023
Bacșișul va fi impozitat cu...

El a adaugat ca din documentele oficiale pe care le-a vazut, rezulta ca majorarile salariale ar trebui sa se faca pana in decembrie 2017, nu pana in 2018, cum s-a vehiculat.

"In octombrie sau decembrie ar putea fi prima etapa de crestere, in acest an. Vor fi cel putin doua etape de crestere in 2016 si urmatoarea ar putea fi in decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017", a mai spus Marius Sepi.

Intrebat daca medicii vor face greva, prim-vicepresedintele Sanitas a precizat ca, atat timp cat sunt negocieri, conducerea federatiei va respecta mandatul dat de consiliul national si legislatia in vigoare.

"La acest moment, greva generala poate sa organizeze doar un sindicat reprezentativ, adica Sanitas. In acest moment, nu avem acest mandat pentru ca suntem in negocieri. In cazul in care negocierile ar putea sa esueze, ceea ce nu cred, atunci Sanitas va urma procedurile legale si va face greva. Dar sa inciti oamenii pe Facebook ca faci greva generala, in conditiile in care sunt negocieri, mie mi se pare inutil", a mai spus Sepi.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino", dr. Florin Chirculescu, a declarat luni, dupa ce a discutat cu reprezentantii MS, ca trebuie luate hotarari inaintea termenelor legale prin care se poate ajunge la greva.

"Starea de nervozitate este atat de mare incat se poate ajunge la situatii incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decat greva, putem sa nu ajungem la un consens, dar asta inseamna ca peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici in spitale, s-ar putea sa mai ramana 6.000, ceea ce este o consecinta cu mult mai grava decat o greva"
, a spus dr. Florin Chirculescu, seful Sectiei de chirurgie toracica de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Peste 21.000 de medici au aderat la grupul de initiativa pe Facebook, numit "Alianta Medicilor pentru modernizarea in sanatate", in urma deciziei Inaltei Curti de Casati si Justitie (ICCJ), conform careia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienti, intrucat sunt asimilati functionarilor publici.

Medicii cer cresterea salariilor din sanatate, pentru eliminarea platilor facute de pacienti.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar daca in articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arata ca "pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii", medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodata primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.